In documentaire Het zit in mijn hart spelen acteurs met een verstandelijke beperking de hoofdrol, tussen fictie en werkelijkheid.

Voor de kijker, voor de acteurs, soms zelfs voor de regisseur is het ingewikkeld om fictie en werkelijkheid te onderscheiden in documentaire Het zit in mijn hart, waarin de verstandelijk beperkte acteurs van theatergezelschap KamaK uit Hengelo de hoofdrol spelen. Zij spelen de voorstelling Furia, over de zeven hoofdzonden. Regisseur Saskia Boddeke laat de acteurs in vol ornaat – wit geschminkte gezichten, hoge pruiken, barokke kleding – scènes spelen in en om Radio Kootwijk. Boddeke versnijdt die beelden met momenten uit de repetities en korte interviews met de acteurs.

De acteurs gaan volledig op in het spelen van ijdelheid, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, woede en luiheid. Zoals Tim, die homo is en verlangt naar fysiek contact. Wanneer regisseur Boddeke vraagt wie er nog een liefdesscène wil spelen, biedt Tim zich gretig aan. Samen met zijn vriend Rijk vlijt hij zich neer op een matras op het toneel, waar ze elkaar onder toeziend oog van hun medespelers en de camera voorzichtig kussen en aanraken. ‘Dit is mijn droom! Zo met iemand vrijen!’ roept Tim na afloop uit. Maar de vriendin van Rijk is in verwarring: waarom gaat haar vriendje voor haar ogen met een jongen liggen flikflooien? De andere acteurs stellen haar gerust: het is niet echt. Het is toneel.

En dat gebeurt in de film regelmatig, acteurs die elkaar eraan helpen herinneren dat ze bezig zijn met het maken van een voorstelling en een film, dat het spel niet de werkelijkheid is. Dat roept interessante vragen op: speelt deze film met de gevoelens van verstandelijk beperkte acteurs? Of ervaren zij op deze manier juist iets waar ze in hun dagelijks leven van verstoken blijven? Aan de acteurs te zien, lijkt dat laatste het geval. Ze voelen zich vrij om hun gevoelens van lust, jaloezie of woede te uiten. De groep is hecht en steunt elkaar op moeilijke momenten. Acteur Patrick verwoordt treffend waarom het acteren voor hem zo belangrijk is: ‘Ik weet dat ik anders ben, maar bij KamaK zijn we allemaal gelijk.’

Het zit in mijn hart was afgelopen najaar te zien op documentairefestival IDFA. Op 5 juli wordt een verkorte versie uitgezonden op televisie, de film is in volledige lengte te zien op NPO Start.

Het uur van de wolf

woensdag 5 juli

npo 2 22.20-23.30

de nieuwste documentairetips in je mailbox?