In de driedelige documentaire Moordpillen? spreekt Dionne Slagter met gebruikers van ADHD-medicatie en zet ze vraagtekens bij haar eigen gebruik.

Moordpillen? heet de nieuwe documentaireserie van YouTuber Dionne Slagter. Je zou verwachten dat het gaat over een geheim middeltje om iemand om te leggen of een gevaarlijke nieuwe drug waardoor tieners massaal de pijp uit gaan. Maar nee, deze serie gaat over ADHD-medicatie. Slagter gebruikt de pillen zelf al tien jaar, op doktersrecept, en leeft nog steeds. Wat deze medicijnen dan moordend maakt, wordt in ieder geval in de eerste aflevering niet duidelijk. Het lijkt vooral het handelsmerk van Slagter te zijn, die eerder de docu Moordtieten en de misdaadpodcast Moordcast maakte.

Slagter vraagt zich af of ze haar medicatie wel op de juiste manier gebruikt. Haar vriend Jeroen voedt haar twijfels, hij kent haar alleen maar mét pillen. Die zorgen ervoor dat ze minder dromerig is en beter kan focussen. Tegelijkertijd is haar focus soms zo intens dat ze de hele nacht doorwerkt zonder te eten of slapen. Jeroen denkt dat Dionne haar pillen misbruikt om wakker te blijven en deadlines te halen. Bovendien kreeg ze in een drukke periode meerdere ongelukken achter elkaar. Toeval? Of is er een link met haar medicijngebruik? In ieder geval wil Slagter weten of het ook anders kan.

In Nederland zijn er 232.000 mensen die op doktersrecept ADHD-medicatie slikken. Het is een aandoening die je in aanleg hebt maar hoeveel last je ervan hebt, is afhankelijk van omgevingsfactoren, stelt psychiater Mireille Boerma in de serie: ‘Het gezin waar je opgroeit, hoe intelligent je bent, hoeveel prikkels er om je heen zijn. ADHD is per definitie lastig. Want als je het niet lastig vindt, noemen we het geen ADHD. En niet een beetje last, maar echt last.’

De problemen waar Dionne Slagter tegenaan loopt, zijn voor veel jonge mensen herkenbaar: concentratieproblemen, snel overprikkeld zijn, last hebben van verwachtingen van de maatschappij. Het klinkt aanlokkelijk dat er een pilletje bestaat om hier minder last van te hebben. En dus zijn er steeds meer jonge mensen die ADHD-medicatie gebruiken zonder doktersvoorschrift. Om zich beter te kunnen concentreren op een tentamen bijvoorbeeld, of een avondje door te halen. Uit een onderzoek van onder andere het Trimbos-instituut bleek vorig jaar dat 4 procent van de studenten weleens zo’n pil heeft geslikt zonder recept. Maar dan valt het gebruik plots onder de Opiumwet en is het strafbaar. Dionne Slagter spreekt in Moordpillen? een gebruiker-zonder-recept die zich daar niet al te druk over maakt: ‘Ik heb het altijd gewoon gebruikt als een paracetamolletje.’

Moordpillen?

woensdag 3 januari

NPO 3 21.15-21.50

de nieuwste documentairetips in je mailbox?