De spannende documentaireserie 'De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat' reconstrueert de grootste fraude in de geschiedenis van het notariaat in Nederland. Topnotaris Frank Oranje werd 'Mister Integrity' genoemd, maar sluisde meer dan twintig jaar lang miljoenen weg.

Frank Oranje was een man met alles wat je hebben kan: gezin, grote villa én een prestigieuze baan als notaris bij een machtig advocatenkantoor. Hij was ook een man die altijd keurig volgens het boekje leefde. Een man die zelfs zijn vakantie-uitgaven netjes bijhield in Excelsheets, tot chocoladerepen aan toe. Een man die zó onkreukbaar was dat er in zijn onberispelijke pakken nooit een vouw te vinden was. Een man die door vakgenoten liefkozend ‘Mister Integrity’ werd genoemd, omdat hij geen mogelijkheid onbenut liet om te benadrukken dat integriteit cruciaal was voor een notaris. Maar Frank Oranje zou uiteindelijk vooral de man worden die eigenhandig verantwoordelijk was voor de grootste juridische fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis.  

Het klinkt als het uitgangspunt van een ongeloofwaardige Netflix-thriller: een onkreukbare, alom gerespecteerde notaris sluist bijna twintig jaar lang miljoenen van cliënten weg zonder dat zijn werkgever het doorheeft. En o ja: diezelfde notaris was óók nog werkzaam voor Pels Rijcken, een advocatenkantoor dat al decennialang zeer nauwe banden onderhoudt met de Nederlandse staat, vooral door het aanleveren van de landsadvocaat (die de Staat bijstaat in juridische procedures). De rol van Oranje was daarbij allesbehalve onbelangrijk: als notaris adviseerde hij onder meer ministers hoe zij belangenverstrengeling kunnen vermijden. Geen wonder dat de fraudezaak voor flink wat zenuwachtige gezichten zorgde in Den Haag.  

In het spannende vierluik De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat (NTR) wordt het ongelooflijke verhaal nauwgezet gereconstrueerd, waarbij vooral wordt gekeken naar de nasleep van de fraude. Oranje pleegde in november 2020 immers zelfmoord, vlak nadat de FIOD zijn frauduleuze praktijken in kaart kreeg (het onderzoek kreeg de codenaam ‘Schaap’ omdat de zaak in Den Haag uiterst gevoelig lag). Ook voor Pels Rijcken bleken de gevolgen groot, want meerdere Kamerleden plaatsen inmiddels vraagtekens bij de samenwerking tussen de overheid en een advocatenkantoor dat jarenlang werd opgelicht door zijn belangrijkste notaris.  

De vier afleveringen – smakelijk aan elkaar gepraat door verteller Jeroen Spitzenberger – schetsen een onthutsend beeld van een man die iedereen om de tuin wist te leiden met zijn zorgvuldig geboetseerde imago. Toch blijven de belangrijkste vragen onbeantwoord: waaróm sluisde Oranje ruim elf miljoen euro weg, en waar is al dat geld gebleven? ‘Mr. Integrity’ nam die kennis mee in het graf. Zijn omgeving bleef achter met de puinhoop, en met al die vraagtekens.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?