Het leven van de meeste proftennissers is druk en vol stress; veel verder dan hotelkamer, vliegtuig en tennisbaan komen ze niet. Dat beeld rijst op uit de tiendelige Netflixserie Break Point, met indringende portretten van de aankomende generatie topspelers.

Hij spuugde naar een toeschouwer, negeerde de kledingvoorschriften, smeet rackets kapot, schold scheidsrechters verrot en treiterde tegenstanders tot ze bloed zagen. Dat bracht de sportredactie van de nos ertoe om de voorbeschouwing van de Wimbledonfinale 2022 tussen Nick Kyrgios en Novak Djokovic te voorzien van de omineuze kop: Het 'monster' Kyrgios loopt vrij rond op Wimbledon.

De tennisgeschiedenis kent vele bad boys, maar hun wangedrag verbleekt bij dat van Nick Kyrgios. Een supertalent maar ook een schande voor de sport, volgens veel oud-spelers en tennisjournalisten. Hoewel de Australiër graag doet alsof het hem allemaal geen moer interesseert, bleek onlangs dat al die kritiek hem toch niet onberoerd laat. Half december stak hij triomfantelijk zijn middelvinger op naar iedereen die had geroepen dat hij de sport onwaardig is. Toen werd bekendgemaakt dat uitgerekend Kyrgios centraal staat in de eerste aflevering van de tiendelige Netflixserie Break Point; een groots opgezette productie waarin toptennissers een jaar lang worden gevolgd.

Nick Kyrgios

Opvolgers

Break Point is van dezelfde makers die tekenden voor Drive to Survive, de Netflixserie die in grote mate verantwoordelijk is voor de ongekende populariteit van de Formule 1, en die inmiddels vier seizoenen telt. Uitvoerend producent James Gay-Rees hoopt dat deze nieuwe serie datzelfde effect zal hebben op het tennis. In een interview legde hij uit dat de timing van Break Point alvast ideaal is, omdat daarin het einde van een tijdperk wordt vastgelegd. Geen enkele andere grote sport werd zo langdurig door slechts een handjevol spelers gedomineerd. Maar Roger Federer en Serena Williams zijn nu definitief van het toneel verdwenen, en hoewel Nadal en Djokovic nog niet bereid lijken hun doorweekte handdoeken voorgoed in de wasmand te gooien, kloppen jongere spelers wel steeds harder op de poort. Dus draait het in Break Point nu eens niet om Rafa en Novak, maar om hun opvolgers. Want, zo verklaarde James Gay-Rees: ‘Ik hou van tennis, maar ik bedoel: wie is Tsitsipas?’

Nou James, een beetje tennisliefhebber weet echt wel wie dat is. Tsitsipas staat vierde op de wereldranglijst, nota bene boven Djokovic (5). Maar zijn punt is duidelijk: het wordt tijd dat we eens gaan kijken welke spelers in staat zijn de schoenen van de grote vier te vullen. Uitgerekend Tsitsipas ontbreekt in de eerste vijf afleveringen afleveringen van Break Point, waarin naast Nick Kyrgios (22) ook Felix Auger-Aliassime (6), Paula Badosa (13), Matteo Berrettini (16), Taylor Fritz (9), Ons Jabeur (2), Casper Ruud (3), Maria Sakkari (6) en Ajla Tomljanovic (33) door de camera worden achtervolgd.  Dat levert een spectaculaire serie op waarin geen stijlmiddel onbenut blijft: dramatische muziek, overdonderende dronebeelden, slowmotions van onhaalbare ballen, close-ups van Nadal die als een roofdier in de camera kijkt terwijl hij zijn haarband strikt. Maar we worden ook getrakteerd op gruizige homevideo’s van de tenniswondertjes in hun jonge jaren en schuiven aan bij de zondagse lunch van aandoenlijk trotse opa’s en oma’s. De beelden worden afgewisseld met interviews met legendarische oud-spelers als Maria Sharapova, Andy Roddick, Martina Navratilova en John McEnroe.

Ons Jabeur

Felix Auger-Aliassime

Kwetsbaar

Break Point volgt de toernooikalender en trapt dus af in januari, met de Australian Open van 2022, om door te vliegen naar Indian Wells, Madrid en Roland Garros. In de volgende vijf afleveringen, die begin juli online komen, volgen onder meer Wimbledon en de US Open. In iedere aflevering wordt een verhaal verteld door een aantal spelers intensief te volgen. Niet alleen zie je wat er gebeurt op dat heilige hardcourt, gravel of gras, je krijgt ook een goed beeld van het niet bepaald benijdenswaardige leven van een toptennisser. Dat speelt zich behalve op de baan voornamelijk af in hotelkamers en vliegtuigen, want het seizoen telt 66 toernooien waar punten te verdienen zijn. Slechts een select groepje kan het zich permitteren maar een paar toernooien te spelen. De rest is algauw tien maanden per jaar op reis. Het is een eenzaam bestaan dat veel spelers opbreekt, al doen hun Instagramaccounts vaak anders vermoeden.

De Spaanse Paula Badosa, mede vanwege haar uiterlijk door pers en publiek onthaald als de nieuwe Sharapova, lijkt online een glamoureus leven te leiden maar de realiteit is minder mooi. In de vierde aflevering van Break Point vertelt ze openhartig over de depressies waaraan ze lijdt, mede als gevolg van de enorme druk om te presteren op de baan.

Maria Sakkari

Taylor Fritz

Ook enfant terrible Kyrgios is eerlijk over de mentale tol die hij betaalt. Hij kiest ervoor hooguit een paar maanden per jaar op reis te zijn. De rest van de tijd wil hij een normaal leven leiden en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Hoewel zijn machogedrag onuitstaanbaar blijft – dat gangsta loopje, het bijten op zijn ketting, kauwgombellen blazend de baan opkomen – laat hij zich in Break Point ook van een verrassend kwetsbare kant zien.

Het artikel gaat verder onder het kader.

Wie is wie in Break Point?

Nick Kyrgios
Was als jongetje behalve extreem getalenteerd ook behoorlijk dik en lui. Moeder Norlaila is verwant aan een Maleise sultan en spaart zijn kapotgeslagen rackets. Post onder de naam K1ng Kyrg1os op Instagram constant liefdesverklaringen aan influencende geliefde Costeen. Is verwikkeld in een rechtszaak wegens mishandeling van een ex-vriendin.

Matteo Berrettini
The Italian Stallion is met zijn 95 kilo de zwaarste speler in het circuit. Kon vanwege een blessure maandenlang niet spelen, maar was wel zo sportief zijn landgenoten aan te moedigen tijdens de Davis Cup. Heeft geen sterallures en maakt op het vliegveld gewoon een praatje met een fan. Promoot onder meer havermoutkoekjes en antiroosshampoo.

Taylor Fritz
Zoon van twee voormalige proftennissers, bijgenaamd The Hotshot. Is een fanatieke gamer die de top honderd van Amerikaanse Fifa-spelers haalde. Speelt graag e-sporttoernooien en investeerde in een e-sportbedrijf. Trouwde op zijn achttiende en kreeg op zijn twintigste een zoon. Is inmiddels samen met prominente lipglossgebruiker Morgan Riddle.

Paula Badosa
Geboren in New York waar haar Spaanse ouders onder meer als model in de mode-industrie werkten. Op haar zevende verhuisd naar Barcelona. Wilde aanvankelijk ook model worden, maar koos uiteindelijk toch voor proftennis. Haar Cubaanse geliefde Juan Betancourt is wel model. Geldt als extreem marketable en spreekt vier talen.

Ons Jabeur
Tunesische tennisser die als eerste moslima, eerste Arabische en eerste Afrikaanse tennisgeschiedenis schrijft. Wordt vergeleken met Federer vanwege haar creatieve, speelse stijl. Is naast dropshotspecialist ook een meester in de zogeheten tweener, een bal tussen je benen doorslaan. Haar Russisch-Tunesische echtgenoot Karim is tevens haar fitnesscoach.

Maria Sakkari
Griekse godin met goede genen: opa en moeder waren eveneens proftennissers. Vocht zich zonder steun van tennisbond of sponsoren een weg naar de top. Is inmiddels zo populair dat ze in Griekenland niet meer anoniem over straat kan. Heeft een psycholoog in haar team om te leren omgaan met verliezen. Loopt de 100 meter in 12.7, zonder spikes.

Felix Auger-Alliasime
Zoon van tennistrainer uit Togo en kinderpsycholoog uit Quebec, spreekt vloeiend Frans en Engels. Baarde opzien door oom Toni, de legendarische oom van Nadal, in te huren als coach. Stond tussen 2019 en 2021 in acht finales en verloor ze allemaal totdat hij in Rotterdam eindelijk won. Heeft verkering met een nichtje van Ajla Tomljanovic.

Plakwimpers

Datzelfde geldt voor Matteo Berrettini, de Italiaan die in 2021 de Wimbledonfinale verloor van Djokovic. De boomlange Romein, die het onwaarschijnlijk knappe gezicht van Hugo Boss is, lijkt in eerste instantie ook een beetje een patser, met zijn sieraden, tatoeages en veelvuldig geheven vuistje. Maar in de aflevering die over hem gaat, blijkt hij een zachtmoedige, haast verlegen jongen die dol is op zijn nonno en nonna. We zien hem rondscharrelen in de hotelkamer die hij deelt met zijn vriendin, Ajla Tomljanovic, die eveneens meedoet aan de Australian Open. Temidden van een verbijsterende hoeveelheid rondslingerende tassen, schoenen en kleren bespreken ze hun schema’s.

Waar in de aflevering over Kyrgios te zien is hoe diens nieuwe vriendin niks anders hoeft te doen dan hem als een schaduw met plakwimpers te volgen, bewijst de aflevering over Berrettini en Tomljanovic hoe onmogelijk het voor twee toptennissers is om een relatie te onderhouden. Ze moeten zich volledig concentreren op hun eigen prestaties en hebben amper tijd om bij elkaars wedstrijden te komen kijken. Terwijl Berrettini zich opmaakt voor de halve finale tegen Nadal, pakt de uitgeschakelde Tomljanovic haar koffers om te vertrekken naar alweer het volgende toernooi. Inmiddels is hun relatie voorbij.

Paula Badosa

Matteo Berrettini

Zo zoomt Break Point op verschillende manieren in op de wags, de wives and girlfriends, die zich laten opdelen in verschillende categorieën: de onzichtbare thuisblijvers, de collega-topsporters en de influencers die op Instagram en TikTok verslag doen van hun jetsetleven.

'Als je verkering hebt met een tennisprof doe je letterlijk niks anders dan de wereld rondreizen, really cute outfits dragen, champagne drinken en naar tenniswedstrijden kijken’, verkondigde Morgan Riddle in een van haar TikTok-video’s. De vriendin van Taylor Fritz verklaarde in een andere, veelvuldig beschimpte video dat ze wist dat ‘tennis relatief uncool en onbekend is in Amerika’ maar dat zij daar verandering in ging brengen door te posten over haar leven aan de zijde van de beste Amerikaanse tennisser.

Gelukkig zijn we vanaf nu niet langer afhankelijk van dit soort filmpjes als we willen weten hoe het leven van een proftennisser eruit ziet. De camera’s van Break Point brengen je dichterbij dan je ooit had durven hopen.

Break Point

De Australian Open begint op maandag 16 januari. De eerste vijf afleveringen van Break Point zijn vanaf 13 januari te zien op Netflix. Bij de start van Wimbledon volgen er nog vijf afleveringen. 

de nieuwste documentairetips in je mailbox?