De documentaire 'Jelle: Wereldberoemd met knikkers' vertelt het verhaal van Jelle Bakker, die met zijn succesvolle YouTube-knikkerkanaal de inspiratiebron vormde voor het gelijknamige SBS-programma.

In de ‘formathel’ die SBS 6 heet, maakte Talpa-baas John de Mol het begin 2021 wel heel bont. Nadat we de Bekende Nederlanders de afgelopen jaren alles al hadden zien doen, kwam de zender met Marble Mania, een programma waarin een trio van BN’ers het onder de bezielende leiding van presentator Winston Gerschtanowitz en commentator Jack van Gelder tegen elkaar opneemt in een knikkerwedstrijd. Een nieuwe ondergrens leek bereikt.

Dat lag uiteraard niet aan het onverwoestbare knikkerspel, dat nog altijd een bron van vermaak is op vele schoolpleinen. Nee, het lag hier vooral aan die vermaledijde BN’er, die elke keer van stal wordt gehaald om een format ‘aantrekkelijker’ te maken voor de kijker. Het programma bleek uiteindelijk een lachertje, met uitzondering van de imposante knikkerbanen, waar behoorlijk wat werk en liefde in gestopt leek. 

Maar ook in de totstandkoming van het programma liep het een en ander behoorlijk scheef. Marble Mania bleek namelijk geen fonkelnieuw concept uit het brein van De Mol, maar grotendeels gebaseerd op het YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs van Jelle Bakker en zijn broer Dion, die wereldwijd miljoenen kijkers bereikten met filmpjes van zelfgebouwde knikkerbanen. Dion bedacht ook de ‘MarbleLympics’, oftewel de Olympische Spelen voor knikkers, en het kanaal werd gesponsord en getipt door de populaire komiek John Oliver. Dankzij het succes van het YouTubekanaal kon Jelle Bakker, die autisme heeft, zijn Wajong-uitkering opzeggen. Talpa voerde meerdere gesprekken met Dion over een samenwerking, maar de partijen kwamen er niet uit. Jelle was diep teleurgesteld en gaf in een interview met De Gelderlander aan dat hij niet naar het tv-programma wilde kijken, omdat dit ‘mentaal te veel pijn zou doen’.

Waar SBS de inspiratiebron voor hun knikkershow dus grotendeels negeerde, krijgt Jelle Bakker in de PowNed-documentaire Jelle: Wereldberoemd met knikkers wél eindelijk het podium dat hij en zijn knikkerbanen verdienen. Zonder inwisselbare BN’ers en de invloed van De Mol, maar mét heel veel liefde voor het knikkerspel. 

de nieuwste documentairetips in je mailbox?