Piepende honden, gedesoriënteerde vogelzwermen: deze korte documentaire laat zien dat oudejaarsavond voor dieren een martelgang is.

Al eind november sturen sommige dierenartsen een bericht naar honden- en katteneigenaren. De strekking daarvan laat zich ongeveer zo samenvatten: ‘In de decembermaand hebben veel honden en katten ook last van vuurwerkangst. Neem nu al contact met ons op voor hulp bij het verminderen hiervan. (..) Zeer angstige honden kunnen wij doorsturen naar een veterinair gedragsspecialist.’

Dat lijkt misschien overdreven, maar met name honden hebben het in de aanloop naar oudejaarsdag zwaar. Regisseur Sebastian Mulder legde minutieus vast hoe dat er in de praktijk uitziet. Verschillende honden kregen op 31 december een (GoPro)camera omgehangen. ’s Ochtends, als ze worden uitgelaten, is het nog relatief rustig. ‘Stilte voor de storm,’ zegt de ene hondeneigenaar tegen de andere. Veel gesproken wordt er niet in de korte documentaire, behalve een enkele zin door de baasjes.

Tegen de middag begint het geknal en gefluit. Het effect daarvan op de honden is hartverscheurend. Ze grommen, kwijlen, hijgen en staan te bibberen op hun poten. Honden die toch nog een laatste keer worden uitgelaten, duiken plotseling op de grond of blijven aan de grond genageld staan.

Door hun perspectief veranderen de straten in een soort oorlogsgebied, een levensgevaarlijke situatie waarin elk moment het ergste kan gebeuren. Pure doodsangst en paniek, in ruil voor een paar knallen.

Ondertussen doen baasjes hun best de honden te kalmeren en geruststellend toe te spreken. Thuis worden de oliebollen gebakken, glazen worden klaargezet. Een enkel baasje belt de dierenwinkel op zoek naar geluidsdempers voor over de oren, want de beschermer die ze heeft functioneert niet.

Voor de dieren is oudejaarsdag een langgerekte martelgang die om middernacht tot een catastrofaal dieptepunt komt. Een hond ligt schuddend van angst, zo plat mogelijk onder de bank, ogenschijnlijk te wachten op het einde van de wereld.

Niet alleen honden hebben last van het vuurwerk. Camera’s leggen vast hoe verschillende zwermen vogels totaal gedesoriënteerd door de nacht vliegen, hoe een uil zich trillend in een hol in een boom tegen de muur drukt en hoe konijnen worden opgejaagd door het geluid. Misschien het meest imposant (en treurig) zijn de paarden, die wild rondgalopperen in blinde paniek. Zelden zijn woorden zo wrang als de titel van deze documentaire, waarmee hij eindigt: And a happy new year.  

2Doc kort: And a Happy New Year

donderdag 28 december

NPO 2 22.50-23.20

de nieuwste documentairetips in je mailbox?