Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere een surrealistische sketchserie, een biografische miniserie en het tweede seizoen van fantasyserie House of the Dragon.

Fantasmas

VPRO Cinema's favoriet

Deze heerlijk speelse, prettig gestoorde serie komt uit het brein van maker Julio Torres, die eerder comedyserie Los Espookys maakte. Torres speelt hier Julio, een zoekende dertiger die in een retrofuturistisch New York geobsedeerd raakt door een oestervormige oorbel en dagdroomt over tot leven gewekte letters. Alsof dat nog niet genoeg gekkigheid is, zien we in deze zesdelige serie ook een sitcomvader die verliefd wordt op een alienknuffel, de Kerstman die wordt aangeklaagd door een van zijn elven én iets met ‘wc-jurken’. Absurd, maar vooral grappig intrigerend.

Becoming Karl Lagerfeld

biografie - mode

Stijlvolle serie over de doorbraakjaren van mode-icoon Karl Lagerfeld (knappe rol van Daniel Brühl). Begin jaren zeventig is Lagerfeld een klein begrip in de Parijse modewereld, maar van bredere bekendheid wil deze markante figuur niets weten. Alles verandert door zijn ontmoeting met de jonge, belezen aristocraat Jacques de Bascher (Théodore Pellerin), die eindelijk wat (platonische) liefde in zijn leven brengt. Als Lagerfeld vervolgens aan de slag gaat voor modehuis Chloé en in Yves Saint Laurent een ideale rivaal vindt, wordt zijn werk steeds invloedrijker. Deze zesdelige serie geeft op die manier een uiterst boeiend inkijkje in de modewereld van de jaren zeventig.

House of the Dragon S2

fantasy - spin-off

Waar het eerste seizoen wordt gekenmerkt door de sprongen in de tijd, pakt seizoen twee van House of the Dragon, over de hoogblonde Targaryen-familie uit het Game of Thrones-universum, de draad direct op waar het vorige seizoen eindigde. In de eerste aflevering zien we wat er gebeurt op de dag nadat Rhaenyra’s zoon Lucerys tijdens een vlucht op zijn draak uit de lucht werd gegrepen door Vhagar, de draak van Alicents zoon Aemond. Al vrij snel wordt duidelijk dat het buitensporige geweld is gebleven en dat de oorlog in de Seven Kingdoms, inclusief de draken als 'nucleaire wapens', inmiddels onvermijdelijk zal zijn.

Presumed Innocent

rechtbankdrama - boekverfilming

Nieuwe bewerking van de gelijknamige roman uit 1987, die eerder al (voortreffelijk) werd verfilmd met Harrison Ford in de hoofdrol. De altijd intense Jake Gyllenhaal treedt nu in zijn voetsporen, als openbaar aanklager Rusty, die ineens zélf wordt beschuldigd van de moord op zijn minnares en directe collega (Renate Reinsve). Rusty probeert zijn reputatie én zijn huwelijk te redden, maar is hij wel zo onschuldig als hij lijkt? Met acht afleveringen is Presumed Innocent ietwat overdadig, maar de uitstekende cast maakt veel goed.

The Boys S4

actie - superhelden

Voorlaatste seizoen van de extravagante superheldensatire. Trumpiaanse fascist (en machtsgeile ‘superheld’) Homelander (Anthony Starr) staat voor de rechter voor zijn gruweldaden, maar zijn proces zorgt er vooral voor dat ruimdenkende en reactionaire Amerikanen elkaar de tent uitvechten. Verzetsgezelschap The Boys probeert nog altijd om Homelander en consorten te stoppen, maar heeft zelf steeds meer moeite om de rijen gesloten te houden. Zoals altijd zit de serie boordevol hysterische geweldsexplosies, maar door de vele slimme verwijzingen naar het (politieke) heden biedt The Boys veel meer dan vermakelijk popcorngeweld.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag