Het jaar is op de helft, de zomer komt eraan. Wat stroomt er door onze koptelefoon? De VPRO Gids tipt de beste podcasts van de afgelopen maanden.

Welcome to Your Fantasy

Glimmende borstspieren, armen als staalkabels en opbollende g-strings: nog steeds doen de mannelijke dansers van de Chippendales vrouwenharten over de hele wereld sneller kloppen. Maar onder de het geoliede laagje blijkt een duister verhaal over macht, drugs, geld en moord schuil te gaan. Er ontstaat al snel een broedertwist tussen de man die het concept bedacht, de bedeesde maar geldbeluste Indiër Steve Banersjee, en de man die de Chippendales groot maakte, de flamboyante maar strenge Nick De Noia.

En de mannen die avond aan avond hun lichaam tonen aan gillende en flauwvallende vrouwen blijken het ook niet altijd makkelijk te hebben. Onderzoeksjournalist, historica en fitnessinstructeur Natalia Petrzela neemt ons mee terug naar het gruizige LA van de vroege jaren tachtig om dit verhaal helemaal uit te kleden.

 

 

 

 

luister ook VPRO Koos Podcast

Expert Elja Looijestijn vertelt host Arja van den Bergh alles over deze wereld van seks, drugs, grijpgrage vrouwen, waar ook veel haat en nijd heerste. Want, ja: er is ook iemand vermoord.

De Deventer mediazaak

De Nederlandse podcasthit van dit voorjaar, en terecht. De Deventer moordzaak blijft fascineren: een brute moord op een rijke weduwe, de veroordeelde boekhouder, een mysterieus handgeschreven briefje in de tuin. Een verdachte klusjesman en een bejaard grafologenechtpaar dat de zaak aan het rollen bracht.

De Argos-podcast richt zich vooral op de opmerkelijke rol van de media. Het publiek kreeg het idee dat de veroordeelde dader, Ernest Louwes, onschuldig vastzat. De verdenking ging naar een vriend van de familie: Michael de Jong. Hij doet in deze podcast voor het eerst zijn verhaal. Ook veel andere betrokkenen, waaronder Maurice de Hond, komen aan het woord. Zo blijkt dat de moordzaak nog veel meer slachtoffers kende dan alleen de weduwe. 

 

 

 

 

lees ook

The Turning

De reli-podcast is een subgenre dat vele verschijningsvormen kent. Je hebt verhalen over polygame sektes, schuinsmarcherende evangelisten en missionarissen die voor God zelf spelen. Maar de tiendelige podcast The Turning is wel bijzonder fascinerend. Hij gaat over de nonnen die in de voetsporen van Moeder Teresa traden en werden onderworpen aan de allerstrengste regels die je je kunt voorstellen.

Moeder Teresa zelf is het grote voorbeeld, en zij heeft zelfkastijding tot grote kunst verheven. Dus wordt er van je verwacht dat je jezelf pijnigt voor Jezus, dat je doorwerkt als je ernstig ziek bent, en dat je nooit iemand aanraakt. Zo werden jonge meisjes met grote idealen vermorzeld tussen de kloostermuren.

 

 

 

 

lees ook

Buiten de muren

Tweevoudig moordenaar Harry en veelpleger Bram hebben hun celstraf uitgezeten. Ze mogen naar buiten. Hier hebben ze jaren naar uitgekeken, maar hoe land je als ex-geditineerde terug in de maatschappij? Podcastmaker Marjolein Knol volgt de twee een jaar lang, en kende ze ook al toen ze nog vast zaten.

Ze staat haar mannetje tussen de criminelen, durft de moeilijke vragen te stellen, is vol begrip maar laat zich ook niet om de tuin leiden. Zullen Harry en Bram het redden of zitten ze zo weer achter de tralies?

 

 

 

 

lees ook

Under the Influence with Jo Piazza

Jo Piazza is entertainmentjournalist en heeft twee jonge kinderen. Op Instagram ziet ze moeders met een veel opgeruimder, mooier en makkelijker leven, die daar nog geld mee verdienen ook. Hoe kan dit? In deze podcast zoekt ze het grondig uit. Ze begint bij de damesbladen uit de vorige eeuw en gaat van de mommybloggers uit de vroege jaren 2000 tot de instamiljonairs van nu.

Je kunt de internetmoeders afschilderen als oppervlakkige, ijdele types die hun privéleven verkopen voor een gesponsord bericht. Maar Piazza laat zien dat Instagram het ook mogelijk heeft gemaakt dat een grote groep 'huisvrouwen' succesvolle ondernemers zijn geworden. Toch heeft de branche ook een donkere kant.

 

 

 

 

luister ook VPRO Koos podcast

Elja Looijestijn vertelt host Atze de Vrieze alles over podcast Under the influence with Jo Piazza, gemaakt door een roddeljournalist die in de wereld dook van de mominfluencers.

West Cork

Deze podcast over de moord op de Franse Sophie Toscan du Plantier in de buurt van haar vakantiehuis in de afgelegen Ierse streek West Cork, werd in 2018 uitgebracht op het betaalde podcastplatform Audible. Nu zijn alle afleveringen beschikbaar in de gewone podcast-apps.

Het echtpaar Jennifer Forde en Sam Bungey bracht maanden door in West Cork. De herinnering aan de moord uit 1996 is 25 jaar later nog springlevend, want het is voor veel mensen het moment dat de streek zijn onschuld verloor. Bovendien is er nog steeds niemand voor veroordeeld. Er zijn maar liefst dertien afleveringen, maar die slepen je mee in een achtbaanrit. De hoofdverdachte alleen is al een onnavolgbaar figuur, maar er zijn ook talloze bijpersonages, van hilarisch tot mysterieus. Er is archiefmateriaal, dagboekfragmenten, verse getuigen. Ook voor wie niets met true crime heeft een verslavend goede serie. 

Kassiewijle

In de podcast Kassiewijle onderzoeken kunstenaar Babs Bakels en radiomaker Laura Stek onze omgang met de dood. Babs is er al van jongs af aan door gefascineerd. Als meisje speelde ze op de begraafplaats en begroef ze dode dieren op de camping van haar oma.

Laura vindt het makkelijker om haar doodsangst ver weg te stoppen – net als de meerderheid van de mensen. Dat kan ook makkelijk, want in onze samenleving hebben we de dood zo veel mogelijk verbannen uit het publieke leven. Kassiewijle doet je nadenken over de dood, zit vol interessante weetjes en goede muziek, en is tegelijk ook een soort groepstherapie tegen doodsangst en coronatrauma.

 

 

 

 

lees ook

The Line

Eddie Gallagher was teamleider van de Navy SEALs, een militaire elite-eenheid waar alleen de allersterkste en -dapperste soldaten voor in aanmerking komen. Maar tijdens een missie in Mosul in 2017 maakten zijn manschappen zich steeds meer zorgen. Hun baas leek er lol in te hebben onschuldige burgers te raken met zijn sluipschuttersgeweer. Op een gegeven moment vermoordde hij een jonge, gewonde krijgsgevangene met een mes. Daarop volgde een beladen rechtszaak.

Dan Taberski (bekend van Missing Richard Simmons en Running from COPS) zoekt uit hoe het allemaal gegaan is, en spreekt daarbij betrokkenen van beide kanten. De podcast is meeslepend en grimmig, maar Taberski kreeg het voor elkaar om er op de juiste momenten ook humor in te stoppen.

Wat in elk geval duidelijk wordt: de grens ('the line' uit de titel) tussen heldhaftige soldaat en gevaarlijke schietgrage bruut is in een oorlog allesbehalve helder.

Mission ImPASTAble

'Ik zeg het maar gewoon: spaghetti sucks.' Kijk, dat is een ferme stelling van Dan Pashman, presentator van de populaire eetpodcast The Sporkful. Hoewel hij gek op pasta is, vindt hij de slierten te glibberig en houden ze saus volgens hem niet goed vast. Ook de andere vormen pasta hebben allemaal wel hun beperkingen. Daarom gaat Dan in de reeks 'Mission ImPASTAble' op zoek naar het ideale vormpje. Dat wil hij niet alleen ontwerpen, maar ook produceren én aan de man brengen. 

Nu zijn er al honderden soorten pasta en wie weleens in Italië is geweest, weet dat ze daar niet zo veel op hebben met innovaties die verband houden met hun nationale gerechten. Maar Dan laat zich niet uit het veld slaan.  Zal het hem lukken zijn perfecte pasta in de winkel te krijgen?

I’m not a monster

Hoe kwam Sam Sally in het kalifaat terecht? Werd ze gedwongen door haar geradicaliseerde echtgenoot, of was het haar drang naar avontuur die de Amerikaanse in Syrië deed belanden? De Britse journalist Josh Baker deed vier jaar onderzoek naar de Laura H-achtige zaak, en doet verslag in deze podcast.

Sam leek een vrolijke, zij het wat roekeloze vrouw uit Indiana. Haar familie kan het dan ook niet geloven als ze een Isis-filmpje zien waarin Sams tienjarige zoon Matthew een zelfmoordaanslag lijkt voor te bereiden. Baker gaat namens Sams zus Lori op onderzoek uit, en met succes. Maar hoe meer hij over Sam te weten komt, hoe schimmiger en mysterieuzer de zaak wordt.

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?