We zetten de meest spraakmakende podcasts van 2020 op een rij. Een jubeljaar: er werd meer geluisterd dan ooit.

Vergeet wat iedereen zegt: 2020 was een topjaar. Op podcastgebied dan. Er wordt meer geluisterd dan ooit en ook het aanbod steeg spectaculair. Als culturele instelling, bedrijf of BN’er tel je niet meer mee zonder eigen podcast. Een logisch gevolg is dat het grote geld zijn intrede doet in de podcastwereld. Spotify smijt met miljoenen om grote namen binnen te halen en bedrijfjes op te kopen. Sander Schimmelpenninck kon zijn bijbaantje bij Quote opzeggen omdat hij ruimschoots kan leven van de opbrengsten van zijn eigen podcast. Je kunt je smartphone vol zetten met speciale podcastapps die gelanceerd werden door allerlei mediaorganisaties. Maar wat luisteren we dan allemaal? Daarvoor is er natuurlijk de VPRO Podcastgids en dit waren onze favorieten van het afgelopen jaar.

Spannendste zoektocht

Wind of Change

Wie had gedacht dat een powerballad uit 1990 de hit van 2020 zou worden? De premisse van de podcast is al onweerstaanbaar: is de CIA verantwoordelijk voor het lied ‘Wind of Change’ van The Scorpions? Journalist Patrick Radden Keefe heeft serieuze redenen om dit te geloven en maakte van zijn onderzoek een achtbaanrit door de wereld van spionnen, langharige rockers en culturele propaganda.

luister ook

De laatste dans

Daarin gaat de Limburgse zanger en journalist Frans Pollux op zoek naar een verdwenen stamgast. 

Where is George Gibney?

Where is George Gibney? is de spannende jacht op een beroemde Ierse zwemcoach die zijn pupillen seksueel misbruikte.

Criminelen en oplichters

Hometown – A Killing

Moord- en misdaadverhalen zijn er genoeg, maar deze podcast van de BBC laat hijgerige true crime links liggen. Mobeen Azhar groeide op in Huddersfield, op de Yorkshire Moors. Hij had goede herinneringen aan zijn hometown, tot hij er terugkeert om verslag te doen van de dood van Yassar Yaqub, die werd doodgeschoten door de politie. Diens rijke vader roept dat zijn onschuldige zoon is vermoord. Azhar ontdekt algauw dat Yaqub een drugsdealer was en hoe dieper hij graaft, hoe smeriger het verhaal wordt. Hij komt erachter dat zijn eigen Pakistaanse gemeenschap verweven is met drugscriminaliteit.

luister ook

Chameleon

In Chameleon: The Hollywood Con Queen starten twee journalisten een zoektocht naar een mysterieuze oplichtster in de filmindustrie. 

The Orgasm Cult

Zijn criminelen en oplichters nog niet genoeg, en wil je er ook nog seks bij? Probeer dan The Orgasm Cult.

Een lach en een traan

Heavyweight

Jonathan Goldstein staat al een paar jaar op eenzame hoogte met zijn emotionele verhalen in het genre 'oud zeer', verteld in snedige teksten. In het najaar van 2020 begon gelukkig een nieuw seizoen, met de prachtige aflevering ‘Vivian’. De favoriete oom van de hoofdpersoon overleed in 1995 aan aids. Vivian gaat op zoek naar diens geliefde, die destijds niet erkend werd door haar familie. Pak de zakdoeken er maar bij.

luister ook

Dead Eyes

Meer onverwerkt verleden in Dead Eyes. Hierin probeert comedian Connor Ratliff erachter te komen waarom Tom Hanks hem ontsloeg van een bijrolletje.

Kan je even langskomen

Kan je even langskomen, over een vrolijke twintiger die ongepland vader wordt.

Nieuwe werelden

Unfinished: Short Creek

Podcast is de ideale manier om ongezien binnen te glippen in een andere wereld of een besloten gemeenschap. Dat bewijst Unfinished: Short Creek, over de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints. Deze fundamentalisten splitsten zich af van hun mormoonse broeders omdat zij per se wilden vasthouden aan hun religieuze recht op polygamie. Sarah Ventre woonde een paar maanden in de gemeenschap en won hun vertrouwen. Hoewel de nadruk ligt op de zwarte kanten van het bizarre geloof, hoor je ook over de saamhorigheid en warme familiebanden.

luister ook

De man en de maan

De man en de maan, waarin je met de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt in een Chinese raket meereist naar de achterkant van de maan.

Rabbit Hole

En in Rabbit Hole van The New York Times ontdek je wat er gebeurt als je in het zwarte gat valt van het meningencircus op internet.

Racisme en uitsluiting

De plantage van onze voorouders

Institutioneel racisme was een belangrijk thema het afgelopen jaar, ook in veel podcasts. Maartje Duin groef in haar eigen familiegeschiedenis naar sporen van slavenhandel. Ze kwam in contact met Peggy Bouva, wier voorouders werkten in slavernij op de plantage in Suriname waar de voormoeder van Maartje aandelen in had. In de achtdelige podcast gaan ze samen op zoek naar de plek waar hun familielijnen elkaar hebben gekruist. Een ingewikkeld en gevoelig verhaal dat de tijdgeest perfect bleek aan te voelen. Duins waagstuk werd beloond met bijna een miljoen luisteraars en de prijs van BNR voor podcast van het jaar.

luister ook

Nice White Parents

Nice White Parents, het prestigieuze project van The New York Times en Serial over diversiteit op de basisschool.

Floodlines

Dat racisme ook deels ten grondslag lag aan het drama na orkaan Katrina maakt het indringende Floodlines pijnlijk duidelijk.

Onderbelicht

Decoder Ring

In de golf aan podcasts mis je nog weleens een pareltje. Zo hoor je ten onrechte weinig over het sterke Decoder Ring van het Amerikaanse magazine Slate. Presentator Willa Paskin heeft een prettige stem en duikt mooie, gelaagde verhalen op. Luister eens naar de fascinerende aflevering over de naam Karen (ook heel 2020) en het geweldige tweeluik over Jane Fonda, die het interview met Paskin aangrijpt om een misstap uit haar verleden te herstellen.

luister ook

Articles of Interest

Het geweldige tweede seizoen van de modeserie Articles of Interest, van de makers van 99% Invisible.

Jan & Christina

Fraaie podcast over de vriendschap tussen een Nederlandse fotograaf en een Amerikaanse gedetineerde.

Aflevering van het jaar

Reply All: The Case of the Missing Hit

Tyler meent zich een liedje te herinneren uit de jaren negentig, een nummer dat destijds overal op de radio was. Maar niemand in zijn omgeving kent het en ook online is er niets te vinden. Een kolfje naar de hand van PJ Vogt van Reply All en de kroon op het oeuvre van deze geweldige podcast.

de podcastgids in je mailbox?