Tijdens de zomer verschijnt de papieren uitgave van VPRO Gids eens in de twee weken. Maar op onze website gaan we gewoon door.

Hier verschijnen de komende maanden online specials waarin we terugspoelen naar artikelen uit het rijke verleden van de VPRO Gids en bekijken hoe het er nu voorstaat. In tekst, beeld, audio en video. Speciaal voor abonnees.

Bandenwissel

In 2017 bezocht Hugo Hoes Duplicase, de enige overgebleven Nederlandse cassettebandjesfabriek. Aan het einde van dat bezoek vertelde eigenaar Kees van Dorth dat hij ondanks zijn grote bandjesliefde wilde stoppen met zijn bedrijf. ‘Wie dit wil overnemen moet maar bellen,’ luidde dan ook de laatste zin van de reportage ‘Lopende band’. Dat deed audiofreak Thomas Baur, en voor hij het wist was hij eigenaar. Baur verhuisde de inventaris naar Lochem om daar onder de naam De Bandjesfabriek een doorstart te maken. En met succes: er werken nu drie mensen en de omzet groeit.

LEES DE SPECIAL

Interactieve extra: CassetteWeb

Op Cassetteweb verzamelden foto’s en herinneringen van uw favoriete bandjes.

naar de bloemlezing

'Toen ik jong was hadden een paar films en ook de serie Heimat zoveel impact op mij, dat ik wist dat er niks belangrijker kon zijn dan films maken. Hoe mooi moet het zijn om dat ook te kunnen doen voor anderen.'

MICHIEL VAN JAARSVELD

The Return of the 1999 Three

In 1999 sprak Gerhard Busch met de aanstormende filmtalenten Tallulah H. Schwab, Mark de Cloe en Michiel van Jaarsveld. 23 jaar later schuiven ze weer aan tafel en praten we onder meer over hun eerste speelfilm – die ze in 1999 alle drie nog niet gemaakt hadden maar inmiddels wel – het filmklimaat in Nederland, en over de passie om films te maken, die in al die jaren bij geen van drieën gedoofd is.

BEKIJK DE VIDEO 

 

De slag om de fm

In 2003 schreef Elja Looijestijn haar eerste coververhaal over de veiling van de fm-radiofrequenties. Nu loopt die licentie af en moeten de frequenties opnieuw verdeeld worden. Dat levert net als toen een hoop gedonder op.

LEES DE SPECIAL & BEKIJK TIJDLIJN

 

‘Als ik nu een gratis FM-frequentie zou krijgen, zou ik die niet eens willen hebben’

HERBERT VISSER

Wat de bijna vijftig jaar oude radio-opnames zo bijzonder maakt is dat je gewone mensen met een stevig Dordts accent recht voor z’n raap hoort vertellen wat ze bezighoudt

De straat

In 1976/’77 bivakkeerden drie VPRO-journalisten een jaar lang in een volksbuurt in Dordrecht en berichtten daar wekelijks over op de radio en in de VPRO Gids. Cecile Elffers en Inge ter Schure nemen ze in een audiodocumentaire mee terug naar ‘hun’ straat.

BELUISTER DE AUDIODOCUMENTAIRE