Vijf jaar geleden schreef Hugo Hoes een artikel over een zieltogende cassettebandjesfabriek in het oosten van het land. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar en het bedrijf loopt als een trein. Hugo gaat terug naar de fabriek, waar hij spreekt met bandjesbons Thomas Baur. ‘Thuis draai ik vooral platen.’

Deze zomer spoelen we terug naar artikelen uit het rijke verleden van de VPRO Gids en bekijken hoe het er nu voorstaat. Spoel terug naar 2017 voor het oorspronkelijke artikel over Duplicase van Hugo Hoes.

Benieuwd naar het vervolg?

Log in voor de zomerspecial over Thomas Baur, die de cassettebandjesfabriek nieuw leven inblies.

Speciaal voor abonnees

In de Benelux was deze fabriek nog de enige in haar soort en eigenaar Kees van Dorth was er wel klaar mee. Dertig jaar lang had hij bandjes gedupliceerd, geplakt en verzonden. Het was begonnen met het opnemen en verzenden van kerkdiensten, maar steeds vaker stond er popmuziek op zijn bandjes. In de hoogtijdagen eind jaren tachtig gingen er wel 400.000 bandjes in zijn eenmanszaak over de toonbank, maar dat aantal was in 2014 geslonken tot een schamele 2000. Bijna had hij de stekker eruit getrokken, maar in 2015 waren het er opeens tienduizend en een jaar later zelfs 15.000. Er zat weer leven in de bandjes en de retromuziekdragers leken warempel hip te worden.

Was dit het nieuwe vinyl? Voor Van Dorth hoefde dat niet meer. Zijn eigen muziekvoorkeur kwam nog maar zelden overeen met die van zijn klanten en als ondernemer in duurzame energie had hij genoeg om handen. Hij zat dan ook niet te wachten op publiciteit voor zijn bandjesbusiness en hield de VPRO Gids en andere media zo lang mogelijk op afstand. Pas na herhaaldelijk aandringen mocht ik langskomen, maar toen nam ‘Duplikees’ wel alle tijd voor mij. Misschien ook wel om de gids als etalage te gebruiken voor een eventuele koper. Die liet niet lang op zich wachten.

‘Ik dacht: dat kan niet moeilijk zijn. Al had ik geen idee hoe het in z’n werk ging, bandjes maken’

Thomas Baur

Wel abonnee, maar nog geen toegang tot de digitale gids? Neem dan contact met de Publieksservice: publieksservice@vpro.nl of telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur op 088-2058 888

Nog geen abonnee?

Deze special en nog veel meer extras krijg je ook gratis bij een abonnement

Vind je kiezen uit het enorme media-aanbod lastig? De VPRO Gids selecteert de beste tips en brengt die samen in een weekblad vol achtergrondverhalen, interviews, boek- en filmbesprekingen. Met dagelijks een uitgekiende selectie van films, series en documentaires.

Spoel terug naar 2017