Wat levert het op als je een jaar lang radio maakt in één straat? Roel van Broekhoven, Katrien de Klein en Kees Slager deden dit vanaf 1976, en schreven erover in de VPRO Gids. 46 jaar later gingen we samen met hen opnieuw naar die zo gewone en toch zo bijzondere straat: de J.J.A. Goeverneurstraat in Dordrecht. Hoe kijken de journalisten en de straatbewoners hierop terug? Je hoort het in de audiodocumentaire 'Terug naar de Goeverneurstraat'.

Deze zomer spoelen we terug naar artikelen uit het rijke verleden van de VPRO Gids en bekijken hoe het er nu voorstaat. Spoel terug naar 1976 voor het eerste artikel waarin het programma De Straat wordt geïntroduceerd.

Benieuwd naar het vervolg?

Log in voor de zomerspecial en luister naar de audiodocumentaire waarin Cecile Elffers met Roel van Broekhoven, Katrien de Klein en Kees Slager teruggaat naar De Straat.

Speciaal voor abonnees

In 1976/’77 bivakkeerden drie VPRO-journalisten een jaar lang in een volksbuurt in Dordrecht en berichtten daar wekelijks over op de radio en in de VPRO GidsCecile Elffers en Inge ter Schure nemen ze in een audiodocumentaire mee terug naar ‘hun’ straat.

Heeft het programma zijn doel bereikt: de straatbewoners emanciperen? Of waren de jonge radioreporters hopeloos naïef in hun ambities? Je hoort het in de audiodocumentaire Terug naar de Goeverneurstraat, waarin de radiomakers terugkeren naar ‘hun’ straat en met oud-straatbewoners praten. Zoals de 63-jarige Toos van der Wielen, die opgroeide in de straat en getrouwd is met haar buurjongen, Ad. Ook Toos en Ad blikken terug op hun jeugd in de Goeverneurstraat en op wat ze zich nog herinneren van het jaar met de VPRO-journalisten. Kees Slager haalt zijn plakboek van het radioprogramma tevoorschijn en voor we het weten wanen we ons in 1976. Een tijd waarin nog alles mogelijk leek: bij de VPRO, op de radio en in de samenleving.

 

Wat de bijna vijftig jaar oude radio-opnames zo bijzonder maakt is dat je gewone mensen met een stevig Dordts accent recht voor z’n raap hoort vertellen wat ze bezighoudt

Wel abonnee, maar nog geen toegang tot de digitale gids? Neem dan contact met de Publieksservice: publieksservice@vpro.nl of telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur op 088-2058 888

Nog geen abonnee?

Deze special en nog veel meer extras krijg je ook gratis bij een abonnement

Vind je kiezen uit het enorme media-aanbod lastig? De VPRO Gids selecteert de beste tips en brengt die samen in een weekblad vol achtergrondverhalen, interviews, boek- en filmbesprekingen. Met dagelijks een uitgekiende selectie van films, series en documentaires.

Spoel terug naar 1976