Hoewel de FM op haar laatste benen loopt, is een etherfrequentie nog steeds goud waard. Radiostations vechten elkaar de tent uit om hun plek te behouden of er juist een te bemachtigen. ‘Ik ben er voorstander van dat de overheid zegt: we schakelen FM uit.’

Deze zomer spoelen we terug naar artikelen uit het rijke verleden van de VPRO Gids en bekijken hoe het er nu voorstaat. Spoel terug naar 2003 voor het eerste coververhaal van Elja Looijestijn over de veiling van de fm-radiofrequenties.

Benieuwd naar het vervolg?

Log in voor de zomerspecial en lees het actuele verhaal over radiofrequenties en bekijk de interactieve tijdslijn.

Speciaal voor abonnees

In 2003 schreef Elja Looijestijn haar eerste coververhaal over de veiling van de fm-radiofrequenties. Nu loopt die licentie af en moeten de frequenties opnieuw verdeeld worden. Dat levert net als toen een hoop gedonder op.

Een vroege zomerse ochtend in de rechtbank in Rotterdam. De gang voor zittingszaal 14 staat vol met mensen met grote dossierkoffers. De bode draaft zenuwachtig rond. Om iets over negenen roept ze alle belanghebbenden op die de zaal in mogen: Q-Music, Slam!, Kink, de vertegenwoordiging van het ministerie van Economische Zaken, de Vereniging Commerciële Radio, Talpa en wat mensen van de pers, waaronder ik.

Een paar weken eerder ontmoette ik Herbert Visser voor de tweede keer in mijn leven. De eerste keer was in 2003, toen ik net stage had gelopen bij de VPRO Gids en mijn eerste coververhaal mocht gaan schrijven. Om redenen die ik zelf nog steeds niet begrijp, had ik gekozen voor de beslommeringen rond het veilen van de frequenties van de commerciële radiostations. Daar was destijds veel om te doen en ik interviewde onder anderen Erik de Zwart en Lex Harding. Maar ik zat ook urenlang op de zolderkamer van Visser, destijds nieuwslezer en radio-expert, die me even geduldig als enthousiast uitlegde hoe de kwestie technisch en economisch gezien precies in elkaar stak.

‘Als ik nu een gratis FM-frequentie zou krijgen, zou ik die niet eens willen hebben’

Herbert Visser

Wel abonnee, maar nog geen toegang tot de digitale gids? Neem dan contact met de Publieksservice: publieksservice@vpro.nl of telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur op 088-2058 888

Nog geen abonnee?

Deze special en nog veel meer extras krijg je ook gratis bij een abonnement

Vind je kiezen uit het enorme media-aanbod lastig? De VPRO Gids selecteert de beste tips en brengt die samen in een weekblad vol achtergrondverhalen, interviews, boek- en filmbesprekingen. Met dagelijks een uitgekiende selectie van films, series en documentaires.

Spoel terug naar 2003