Tijdens de zomer verschijnt de papieren uitgave van VPRO Gids eens in de twee weken. Maar op onze website gaan we gewoon door, met een dagelijks bijgewerkte EPG en, voor het eerst, de VPRO Gids Zomerspecial.

Vijf bijzondere VPRO Gids-producties, waarvan de redactie vindt dat ze online het best tot hun recht komen.

 

 

Uit de Gouden Kooi

De Gouden Kooi (2006-2008) was een van de meest omstreden realityprogramma’s op de Nederlandse televisie. De deelnemers werden opgesloten in een luxe villa en probeerden elkaar daar vervolgens uit te werken, want degene die overbleef kreeg de villa én een smak geld. Een van de deelnemers was Huub, een jeugdvriend van VPRO Gids-redacteur Elja Looijestijn.

Nu komen de brugklasgenoten weer bij elkaar voor de driedelige podcast Uit de Gouden Kooi. Huub vertelt openhartig over zijn wangedrag op televisie en wat dat voor zijn leven heeft betekend. Een onthullend verhaal over het leven als realityster: de hoofdrol spelen in je eigen soap, de verantwoordelijkheid van televisiemakers en rollen in kots, maar ook etudes van Chopin. In de Gouden Kooi is niets wat het lijkt.

TE BELUISTEREN VANAF 18 AUGUSTUS

 

 

Verzamelwoede

Verzamelen is toch dood? Zeg dat niet tegen fervent verzamelaar René Schoenmakers (1970), die als kind extra vroeg opstond om als eerste bij de lokale rommelmarkt te kunnen zijn. In 2008 maakt hij van zijn hobby zijn werk, wanneer hij met goede vriend Marco Jansen de site Catawiki opricht, waar verzamelaars elkaar online kunnen ontmoeten. Dankzij online veilingen groeit Catawiki explosief. Inmiddels is het een miljoenenbedrijf waar ruim vijfhonderd mensen werken.

Gerhard Busch sprak voor de VPRO Gids met Schoenmakers over de vele aspecten van verzamelen. Over de verzamelaar als jager, als handelaar, en over de toekomst van het verzamelen, wat volgens Schoenmakers nooit zal verdwijnen. ‘Verzamelen is ook terugkeren naar je jeugd, en jeugdsentiment blijft altijd bestaan.’

LEES DEZE SPECIAL →

 

 

Bloemfanaten

Bloemschikken, dat is toch suf gefröbel met steekschuim en sierappeltjes? Wie dit denkt, heeft geen idee. Geïnspireerd door Netflixserie The Big Flower Fight begeeft VPRO Gids-redacteur Katja de Bruin zich in de wereld van de bloemsierkunst. Een wereld waarin floral designers naar China en Zuid-Korea afreizen om bloemwerken te maken voor een zaal met duizend toeschouwers, spectaculaire installaties worden gecreëerd op internationale kampioenschappen en bloemisten midden in de nacht vazen vullen in opdracht van vijfsterrenhotels.

LEES DEZE SPECIAL →

 

 

Judith Bosch

Schrijvend journalist Hugo Hoes praat op camera met niemand minder dan Judith Bosch over haar televisiecarrière, én over de interview- en presentatietrainingen die ze aan bijna alle bekende Hilversumse presentatoren heeft gegeven.

Tijdens het gesprek leert Bosch de onervaren en enigszins nerveuze interviewer een lesje. Voor het oog van de camera, natuurlijk.

LEES DEZE SPECIAL →

 

 

Struikelstenen

Eind 1992 plaatste beeldend kunstenaar Gunter Demnig in het plaveisel voor het oude stadhuis van zijn woonplaats Keulen een eerste Stolperstein, om eraan te herinneren dat vijftig jaar eerder Himmler met zijn ‘Auschwitz-Erlass’ het bevel gaf om Roma en Sinti te deporteren. Inmiddels liggen er alleen al in Duitsland ruim 75.000.

Waar komen die ‘struikelstenen’ eigenlijk vandaan, wat moet er gebeuren om ze in het trottoir voor je huis te krijgen en wat is daarbij de rol van de gemeente? Wie maakt ze, wat kosten ze en wie moet dat betalen?

LEES DEZE SPECIAL →