‘Ik kan en ga natuurlijk niets over anderen zeggen, maar als jij mij vraagt hoe jij het doet voor de camera wil ik daar best antwoord op geven,’ zegt Judith Bosch voormalig presentatrice van onder meer Tweekamp en Zeskamp wanneer ik haar bel. Nu kan ik niet meer terug.

Ik heb NCRV-icoon Judith Bosch (1944), in de jaren zestig, zeventig en tachtig een van de bekendste televisiegezichten, gevraagd voor een experiment. Ze gaat mij tijdens een interview een lesje leren. Over interviewen en presenteren. Live coachen en corrigeren dus, wat niet zonder risico is voor mijn verdere carrière. Wel spannend, want ik mag dan honderden interviews voor de VPRO Gids hebben gemaakt, in een televisiestudio voor de camera gelden heel andere wetten. Die ken ik niet, maar Bosch kent ze allemaal.

In 1985 verdwijnt ze abrupt van het scherm om mediatrainingen te gaan verzorgen en tegenwoordig doet ze dit samen met haar dochter. Er zijn maar weinig presentatoren in Hilversum die niet ‘langs Judith’ zijn geweest om hun presenteer- of interviewtechniek te verbeteren. Nu ik nog.

In een kale studio praat ik met Bosch over haar tv-loopbaan en over interviewen op televisie. De theorie in de praktijk. Kan ik het leren?

 

 

 

'Ik hoefde maar twee woorden te onthouden, en dan heb ik er één fout.'

bekijk het interview

Schrijvend journalist Hugo Hoes praat op camera met niemand minder dan Judith Bosch over haar televisiecarrière, én over de interview- en presentatietrainingen die ze aan bijna alle bekende Hilversumse presentatoren heeft gegeven.

(de video player maakt gebruik van cookies. Mocht u de video hierboven niet zien staan, dan kunt u uw cookies voor onze site hier aanpassen)

Nieuwsbrief van de VPRO Gids?

Meld je nu aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief van de VPRO Gids en mis niets.