De Gouden Kooi (2006-2008) was een van de meest omstreden realityprogramma’s op de Nederlandse televisie. De deelnemers werden opgesloten in een luxe villa en probeerden elkaar daar vervolgens uit te werken, want degene die overbleef kreeg de villa én een smak geld. Een van de deelnemers was Huub, een jeugdvriend van VPRO Gids-redacteur Elja Looijestijn.

Hij leefde meer dan vijfhonderd dagen onder het oog van de camera’s, pestte zijn huisgenoten, had seks met prostituees en medekandidaten en stortte zich in een tv-huwelijk. Looijestijn volgde het allemaal vol verbazing, ook toen De Gouden Kooi was gestopt en Huub zelf realityprogramma’s ging maken.

Nu komen de brugklasgenoten weer bij elkaar, voor de driedelige podcast Uit de Gouden Kooi. Huub vertelt openhartig over zijn wangedrag op televisie en wat dat voor zijn leven heeft betekend. Columnist Aaf Brandt Corstius was destijds verslaafd aan het programma en schreef erover voor de VPRO Gids. Ook zij vertelt hoe ze erop terugkijkt.

Uit de Gouden Kooi


Een onthullend verhaal over het leven als realityster: het spelen van een hoofdrol in je eigen soap, de verantwoordelijkheid van televisiemakers, rollen in kots, maar ook etudes van Chopin. In de Gouden Kooi is niets wat het lijkt.
 

podcast

abonneer je via je favoriete app

► Apple Podcasts     ► Stitcher    ► Spotify    ► RSS 

 

 

 

 

aflevering 1

Oneindig gevangen in luxe

Huub en Elja kennen elkaar van de middelbare school en de honkbalclub. Huub is slim en fanatiek, maar zoekt een doel in zijn leven. Dat vindt hij als hij geselecteerd wordt voor een nieuw tv-experiment van John de Mol: De Gouden Kooi. Huub is al snel een van de beruchtste kandidaten.

luister nu

aflevering 2

Dat is toch fokking niet normaal

De Gouden Kooi is omstreden. De realityshow leidt zelfs tot Kamervragen en advertentieboycots. Het gedrag van de kandidaten wordt steeds extremer: geweld, pesterijen en seks zijn aan de orde van de dag. Huub doet daar volop aan mee en schopt het zo tot de finale.

luister nu

aflevering 3

Nooit meer naar huis

De Gouden Kooi is voorbij en Huub kan niet meer over straat. Met zijn medekandidaat en kersverse echtgenote Claire moet hij een nieuw leven zien op te bouwen. Dan neemt hij een radicaal besluit.

luister nu

2020

Uit de Gouden Kooi is gemaakt door Elja Looijestijn, met research- en interviewhulp van Cecile Elffers, eindredactie door Irene Houthuys en mixage door Alfred Koster.

podcast

abonneer je op Uit De Gouden Kooi via je favoriete app

► Apple Podcasts     ► Stitcher    ► Spotify    ► RSS