Documentairemaker Aïcha Macky toont in haar indringende documentaire Zinder het leven in de Nigerese buitenwijk Kara Kara.

Midden in de uitgestrekte woestijn van Niger ligt de stad Zinder, met aan de rand buitenwijk Kara Kara; ooit de wijk voor melaatsen, tegenwoordig een broeinest van jeugdbendes. Door de straten rijden twee mannen op een scooter. Achter hen wappert een vlag met swastika's. Ze horen bij de Hitler-gang, vernoemd naar de – naar hun idee – onverschrokken strijder uit Amerika. Een van de bendeleden is Siniya Boy. Documentairemaker Aïcha Macky, die oorspronkelijk ook uit Zinder komt, vraagt hem wat het verschil is tussen hem en haar. ‘Onderwijs,’ antwoordt Siniya.

Veel kinderen in Kara Kara gaan niet naar school. Ze verenigen zich in lokale bendes, ook wel palais genoemd, en zaaien geweld, angst en onrust onder de inwoners.  

Geweld en macht zijn voor de jonge leden van de palais niet alleen fascinerend, maar ook een belangrijk deel van hun identiteit. Het kostte dan ook twee jaar, een intimiderende rondleiding door het wapenarsenaal en een hazing-ritueel (wiet roken tot overgeven toe), voordat maker Macky het vertrouwen won van de Hitler-gang. Ook in de documentaire wordt die drang naar geweld en macht onder de bendeleden zichtbaar; zo kijken ze graag met elkaar naar bloederige video's van terreurorganisatie Boko Haram en houden ze onderlinge spierkrachtdemonstraties.

Toch blijkt er ook nog een wereld buiten het bendeleven van Kara Kara te bestaan. Siniya Boy hoopt op legitiem werk als beveiliger, terwijl oud palais-leider Bawo, geteisterd door zijn verleden vrouwen uit de Rosse buurt bijstaat. Een andere local, Ramsess, smokkelt dure benzine om dit toegankelijk te maken voor de lokale bevolking. 

Zinder, dat wordt uitgezonden in het kader van het Movies that Matter Filmfestival, is een beklijvende documentaire over kansarme jongeren die werken aan een toekomst buiten de straten van hun buitenwijk. 

Zinder is ook te zien op het filmfestival Movies That Matter in Den Haag. 

Zinder

Vrijdag 29 maart

NPO 2 Extra 20.30-21.50

de nieuwste documentairetips in je mailbox?