Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere een voortreffelijke misdaadklassieker in zwart-wit, een vernieuwende serie over de nasleep van de Vietnamoorlog en een hitserie over stalking.

Ripley

VPRO Cinema's favoriet

Voortreffelijke adaptatie van Patricia Highsmiths misdaadklassieker The Talented Mr. Ripley. Onbeduidende oplichter Tom Ripley (Andrew Scott, meesterlijk) wordt door een overbezorgde vader gevraagd om rijkeluiszoontje Dickie Greenleaf terug te halen naar New York. Die leidt een zorgeloos en verrukkelijk leven aan de Italiaanse zuidkust, maar zodra Ripley in zijn leven komt, nemen de zaken een steeds grimmiger twist. Highsmiths boek werd eerder verfilmd, maar zelden zo verbluffend als door regisseur en schrijver Steven Zaillian (The Night Of), die van Ripley een diepgravende psychologische thriller maakt, geschoten in adembenemend zwart-wit en met veel oog voor detail.

Baby Reindeer

thriller - stalking

Televisieseries willen stalken nog wel eens spannend maken. Sexy bijna. Niet Baby Reindeer, een donkere miniserie die afgelopen maand nagenoeg onaangekondigd op Netflix verscheen en meteen een hit werd. In de serie vertelt komiek Richard Gadd, die ook de hoofdrol speelt, over zijn eigen zenuwslopende ervaringen met een vrouw die hem jarenlang obsessief lastigviel. Gadd speelt Donny, een falende komiek die werkt in een café waar ene Martha op een dag aan zijn bar plaatsneemt. Dat Donny, die worstelt met dingen die eerder gebeurd zijn in zijn leven, zich gevleid voelt door haar aandacht, haar zelfs aanmoedigt, maakt dat hij zich uiteindelijk zowel schuldig als bedreigd voelt wanneer Martha’s gedrag gevaarlijk wordt. Een indrukwekkende serie die je niet zomaar van je af schudt.

The Sympathizer

donkere komedie - Vietnamoorlog

Deze nieuwe miniserie naar het winnende boek van Viet Thanh Nguyen is uitzonderlijk, alleen al omdat het de nasleep van de Vietnamoorlog toont vanuit een Vietnamees oogpunt. Iets dat nog steeds ongebruikelijk is in Hollywood. Al is het feit dat Robert Downey Jr. vier rollen speelt, ook opmerkelijk. Het verhaal draait om The Captain (een zeer sterke Hoa Xuande), een spion voor het communistische noorden die na de val van Saigon meevlucht naar Amerika met de generaal die hij bespioneert. Een actievolle, donker komische serie.

Dopesick

drama - opiatenepidemie

De opiatencrisis in de VS eiste al aan zo’n half miljoen doden. In de serie Dopesick, die sinds deze maand ook op NPO Plus te streamen is, komt dat abstracte gegeven pijnlijk tot leven. We zien hoe farmaceut Purdue Pharma het middel OxyContin op de markt brengt, dat verslavender is dan heroïne. Het bedrijf negeert de gevaren en gaat keihard voor financieel gewin. Een hardwerkende dorpsdokter is slachtoffer van de ijzersterke marketingmachine van Purdue Pharma en maakt van zijn patiënten onbedoeld drugsverslaafden. De persoonlijke verhalen in de serie zijn schrijnend, de hebzucht van de farmaceut schokkend. De miniserie kreeg veertien Emmy-nominaties, waarvan er twee werden verzilverd (een voor acteur Michael Keaton en een voor het camerawerk).

Fallout

actiekomedie - gameverfilming

Geslaagde bewerking van de populaire videogames. Ruim tweehonderd jaar na een nucleaire ramp is de wereld grotendeels verdeeld in twee categorieën: de rijken leven ondergronds in luxueuze bunkers, terwijl de rest van de bevolking moet zien te overleven in de wetteloze beschaving die is overgebleven na de apocalyps. Die hiërarchie verandert wanneer rijkeluisdochter Lucy (Ella Purnell uit Yellowjackets) de bunker noodgedwongen moet verlaten om haar ontvoerde vader terug te vinden. Spannende en ambitieuze serie, met een ijzersterke cast (ook met onder meer Walton Goggins en Kyle MacLachlan)

serietips in je mailbox?

elke dinsdag