Roman Polanski op borgtocht vrij

Regisseur moet enkelband dragen

Een rechtbank in Zwitserland heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski de gevangenis op borgtocht mag verlaten. Dat hebben officiële bronnen woensdag gemeld.

Na het betalen van een borgsom van 3 miljoen euro kan Polanski zijn voorarrest buiten de gevangenis uitzitten. Hij moet dan in zijn Zwitserse chalet blijven met een enkelband om. Daarnaast moet de 76-jarige regisseur zijn papieren inleveren om een eventuele vluchtpoging te voorkomen. Eerder wees een lagere rechtbank het verzoek tot vrijlating op borgtocht af, omdat het vluchtgevaar te hoog was.

Polanski werd in september opgepakt in het kanton Zürich toen hij een prijs in ontvangst wilde nemen op het Zurich Film Festival. De Verenigde Staten hadden echter een uitleveringsverzoek ingediend. De Amerikaanse justitie zoekt Polanski in verband met een zedenzaak uit 1977. Hij wordt verdacht van seks met een 13-jarige. De Poolse filmmaker bekende destijds in ruil voor strafvermindering, maar ontvluchtte de VS om er nooit meer terug te keren. Hij werd daarna Frans staatsburger.

Het Zwitserse ministerie van Justitie liet weten dat Polanski niet onmiddellijk op borgtocht vrijkomt. Maar minister Eveline Widmer-Schlumpf zei niet tegen de uitspraak in beroep te gaan.


Bron: ANP/AFP