Polanski opgepakt

Regisseur gearresteerd voor zedenzaak uit 1977

Regisseur Roman Polanski is gisteren in Zwitserland gearresteerd. Hij was daar op het Filmfestival van Zürich. De filmmaker is opgepakt vanwege een 32 jaar oude zedenzaak in Amerika.

Polanski (regisseur, acteur en schrijver) vluchtte in 1978 de Verenigde Staten uit omdat hij een jaar eerder had bekend dat hij seks had gehad met een destijds 13-jarig meisje. Voor de uitspraak was hij al in Frankrijk en was er een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Vorig jaar had Polanski (76) justitie in de VS gevraagd de zaak te seponeren, omdat er fouten zouden zijn gemaakt. Volgens Polanski had de rechter hem een deal aangeboden als hij zou bekennen, maar trok hij die later in. Het verzoek werd afgewezen. Eerder dit jaar zei een andere rechter dat er inderdaad fouten waren gemaakt in de rechtszaak, maar dat Polanski zelf naar Amerika moest komen om een seponering aan te vragen.

Klassiekers
De laatste dertig jaar woonde Polanski in Frankrijk, waar hij onverminderd succesvol was. Zo won hij in 2003 een Oscar voor The Pianist. Harrison Ford nam die toen voor hem in ontvangst, omdat hij zelf niet naar de VS kon. Hij heeft ook veel klassiekers op zijn naam staan, onder meer Rosemary's Baby (1968) en Chinatown (1974). In 1992 maakte hij Bitter Moon met Hugh Grant en Kristin Scott Thomas, twee jaar later volgde Death and the Maiden met Sigourney Weaver en Ben Kingsley. Volgend jaar moet de film The Ghost uitkomen, met Ewan McGregor, Kim Cattrall en Pierce Brosnan.

Polanski was naar Zwitserland gegaan om vanavond een oeuvreprijs in ontvangst te nemen. Zwitserland heeft een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten.

Bron: NOS Headlines