Filmbonzen in actie voor Polanski

Regisseur wellicht op borgtocht vrij

Een aantal gerenommeerde mensen uit de filmwereld heeft zich aangesloten bij het Franse initiatief om regisseur Roman Polanski vrij te krijgen. Onder hen bevinden zich Harvey Weinstein, de producent van Oscarwinnaars als The Lord of the Rings en Shakespeare in Love, en Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes.

De 76-jarige Polanski, maker van veelbekroonde films als The Pianist, Chinatown en Rosemary's Baby, werd zaterdag in Zwitserland gearresteerd voor seksueel contact met een 13-jarig meisje in 1977 in de Verenigde Staten. De regisseur vluchtte tijdens de afwikkeling van de zaak en zette geen voet meer op Amerikaanse bodem.

Frankrijk en Polen gaan samen aan de VS vragen of zij Zwitserland willen verzoeken Polanski vrij te laten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen hebben het in een brief aan hun Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton opgenomen voor Polanski, die op basis van een internationaal opsporingsbevel werd gearresteerd toen hij op weg was naar het Filmfestival van Zürich, waar hij een oeuvreprijs zou ontvangen.

De regisseur bezocht al eerder Zwitserland en werkte er deze zomer aan zijn nieuwe film The Ghost. Het Zwitserse ministerie van Justitie zinspeelde er maandag op dat Polanski op borgtocht kan worden vrijgelaten.

Het slachtoffer van het seksschandaal, Samantha Geimer, wil zelf niet dat Polanski wordt vervolgd. De regisseur kocht haar een aantal jaar geleden af, en ze zegt zelf dat ze niet meer achtervolgd wil worden door de gebeurtenissen.