Polanski kan VS nog steeds niet in

Aanklacht uit 1977 blijft van kracht

Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag geweigerd een strafzaak tegen Roman Polanski te schrappen. De regisseur wil dat de aanklacht tegen hem wegens seks met een minderjarige wordt kwijtgescholden omdat gerechtelijke fouten zouden zijn gemaakt. De rechter heeft aangegeven dit alleen in overweging te nemen als Polanski naar de Verenigde Staten komt voor een hoorzitting.

De 75-jarige filmmaker zocht eind jaren zeventig zijn toevlucht in Frankrijk nadat hij bekende seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje dat hij had ingehuurd voor een fotoshoot. Hij ontvluchtte de Verenigde Staten voordat de rechter een vonnis kon vellen en is er sindsdien nooit meer terug geweest.

De openbaar aanklager eiste al eerder dat Polanski zelf in de rechtszaal zou verschijnen. Polanski (Rosemary’s Baby, The Pianist) wil dat echter niet omdat hij waarschijnlijk wordt gearresteerd als hij terugkeert naar de Verenigde Staten, aangezien het arrestatiebevel dat in 1977 tegen hem werd uitgevaardigd nog steeds van kracht is.

Het verzoek tot verwerping van de rechtszaak volgt op de documentaire Roman Polanski: Wanted and Desired van Marina Zenovich, die in juni uitkwam. In de documentaire wordt gesuggereerd dat de inmiddels overleden rechter in de zaak zijn afspraken met de advocaten van Polanski niet nakwam.

Er zou zijn afgesproken dat de 42 dagen die Polanski in voorarrest doorbracht zijn straf zou zijn als hij schuld bekende in de zaak. De rechter bleek hier echter op terug te komen en zette in op een langere celstraf, waarop de regisseur zijn biezen pakte en Amerika ontvluchtte

Bron: Novum