Polanski's verzoek over rechters afgewezen

Zaak vooralsnog niet geseponeerd

Drie rechters hebben het verzoek van Roman Polanski afgewezen, om alle rechters in zijn zaak niet-bevoegd te verklaren. Volgens zijn advocaat waren de rechters bevooroordeeld. De regisseur zou de 31-jaar oude zaak, waarin hij aangeklaagd wordt wegens seks met een minderjarige, het liefst geseponeerd zien.

Volgens de 75-jarige filmmaker heeft een woordvoerder van de rechtbank tegen verschillende media gezegd dat Polanski aanwezig moet zijn bij een hoorzitting in de zaak. De openbaar aanklager noemde het verzoek 'pietluttig' en gebaseerd op 'slechts gevolgtrekkingen zonder feitelijke basis'.

De zaak is nu terugverwezen naar de rechter, die in eerste instantie over het verzoek op sepot zou beslissen. Dinsdag wordt een nieuwe hoorzitting gepland, waarin wordt bepaald of Polanksi vanuit Frankrijk naar Los Angeles moet komen om bij de behandeling van zijn verzoek aanwezig te zijn.

Polanski, bekend van klassiekers als Rosemary's Baby en Chinatown, zou in 1977 een toen 13-jarig meisje tot seks hebben gedwongen. Hij bekende destijds schuld, maar vluchtte naar Frankrijk voordat de rechter een vonnis kon vellen.

Bron: Novum