Polanski niet op borgtocht vrij

Regisseur gezien als vluchtgevaarlijk

Roman Polanski blijft voorlopig achter de tralies. Een vrijlatingsverzoek van de filmregisseur is dinsdag afgewezen door het Zwitserse ministerie van justitie. De Zwitserse regering vindt het vluchtgevaar te groot, zei woordvoerder Folco Gall. Polanski werd op 26 september gearresteerd in Zürich.

De Zwitserse regering vreest dat Polanski vlucht als hij op borgtocht wordt vrijgelaten. De filmregisseur nam al eens eerder de benen: eind jaren zeventig vluchtte hij uit de Verenigde Staten. De 76-jarige Polanski wordt door de VS gezocht omdat hij in 1977 een 13-jarig meisje zou hebben verkracht. Om vervolging te ontkomen, vertrok hij destijds naar Frankrijk.

Op verzoek van de Verenigde Staten werd Polanski gearresteerd toen hij naar Zürich afreisde voor een filmfestival. Daar zou de regisseur van films als Rosemary’s Baby, Chinatown en The Pianist een oeuvreprijs in ontvangst nemen.

De VS heeft Zwitserland om Polanski's uitlevering gevraagd. Een vrijlatingsverzoek dat Polanski heeft ingediend bij het Zwitserse strafhof loopt nog.