Roman Polanski wellicht vrijwillig naar VS

Filmregisseur zit nog steeds vast

De Pools-Franse filmmaker Roman Polanski (The Pianist, Chinatown, Rosemary’s Baby) zit nog steeds vast in Zwitserland. Deze week verliet de regisseur zijn cel voor een medische controle, maar daar is weinig over bekend. Het verzoek om hem op borgtocht vrij te laten is dinsdag ook afgewezen. Het laatste nieuws rondom filmmaker Polanski: hij wil wellicht vrijwillig naar de Verenigde Staten.

Volgens één van zijn Franse advocaten, Georges Kiejman, bestaat de mogelijkheid dat Polanski vrijwillig naar de Verenigde Staten gaat om zich te verantwoorden voor zijn daden. Kiejman benadrukt wel dat daar op dit moment geen sprake van is, maar op een later moment wellicht wel.

Over de gezondheid van Polanski is weinig bekend, ook na de medische controle. Een advocaat meldde wel eerder dat de filmregisseur moe en depressief is.

Persbureau AP heeft e-mails in bezit waaruit blijkt dat justitie in Zwitersland al voor de arrestatie van Polanski contact had met de Verenigde Staten over deze zaak. Polanski werd op 26 september gearresteerd door de Zwitserse politie toen hij het filmfestival van Zurich wilde bezoeken. De vraag rijst waarom de Zwitsers juist nu in actie kwamen, terwijl Polanski met enige regelmaat in het land verblijft.