De Iraanse film The Old Bachelor van regisseur Oktay Baraheni heeft vrijdagavond tijdens de Awards Ceremony van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2024 gewonnen.

The Old Bachelor draait om twee broers van middelbare leeftijd die bij hun wrede vader leven, in een door een zwakke economie geteisterd Iran. Door hun vaders woedeaanvallen, machogedrag en gewelddadigheid heeft zijn tweede vrouw hem verlaten. Hij reageert zich af op zijn oudste zoon en de jongste fantaseert over hoe hij zijn vader zal vermoorden. Als de man de woning boven hen aan een jonge vrouw verhuurt, om met haar te trouwen, duwen haar gevoelens voor de oudste zoon het ernstig gehavende gezin nog verder richting de afgrond.

Uit het juryrapport:
'Deze film, die van het begin tot het einde onze aandacht vasthield, liet nog lang na afloop een sterke indruk achter. De film verkent belangrijke thema's als het patriarchaat, vrouwenhaat, liefde, geweld en tragedie. We zijn ervan overtuigd dat de kijkers de ijzersterke prestaties van de cast, die op fascinerende wijze een familie neerzet die een breekpunt nadert, zullen waarderen.'

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit bijna honderd aanmeldingen, koos The Old Bachelor uit de twaalf films die in première gingen in de VPRO Big Screen Competition van IFFR 2024.

Interview met de publieksjury

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De VPRO Big Screen Award ging eerder naar Les ogres (2016)Pop Aye (2017)Nina (2018), Transnistra (2019)A Perfectly Normal Family (2020), El perro que no calla (2021)Kung Fu Zohra (2022) en Endless Borders (2023).

Meer over The Old Bachelor