Kung Fu Zohra van de Franse regisseur Mabrouk El Mechri heeft tijdens International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2022 gewonnen. De film zal daarom in de bioscoop worden uitgebracht en door de VPRO worden uitgezonden op NPO 2.

Over Kung Fu Zohra
Zohra zit vast in een gewelddadig huwelijk. Ze is ervan overtuigd dat haar dochter de kant van haar vader zal kiezen, mocht het op een scheiding aankomen. Zohra incasseert het geweld, maar dat verandert als ze in een sportschool Chang Sue ontmoet.

Het oordeel van de publieksjury
'Door het onconventionele gebruik van verschillende filmgenres en humor als instrument om het ernstige onderwerp van de film aan te pakken, wordt de kijker steeds verrast. Kung Fu Zohra doorbreekt verwachtingen, en de regisseur balanceert het onderwerp op zo'n wijze dat controversiële thema's op een toegankelijk manier aangekaart worden.

We verwachten dat kijkers kritische opmerkingen zullen maken over het gekozen format van de film, evenals het gekozen thema.'

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, koos Kung Fu Zohra uit negen genomineerde films.

Interview met de publieksjury

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Louk Haffmans (76), Karen Kroese (57), Alex Spaanderman (51), Mylaine Roelofs (35) en Eva Langerak (25).

De eerste VPRO Big Screen Award ging in 2016 naar Les ogres van Léa Fehner, in 2017 won Pop Aye van Kirsten Tan, in 2018 Nina van Olga Chajdas, in 2019 Transnistra van Anna Eborn, in 2020 A Perfectly Normal Family van Malou Reymann en vorig jaar won El perro que no calla van Ana Katz.

Meer over IFFR 2022

Meer over Kung Fu Zohra