A Perfectly Normal Family van de jonge Deense regisseur Malou Reymann heeft tijdens International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2020 gewonnen. De film zal daarom volgend jaar door de VPRO worden uitgezonden op NPO 2.

Over A Perfectly Normal Family
Wanneer Emma’s vader vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen. Thomas verandert daarna razendsnel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Wie is deze nieuwe vader? Kan Emma deze Agnete überhaupt nog zo noemen?

Het oordeel van de publieksjury
“Een ontroerende film die verder gaat dan het gevoelige onderwerp van geslachtstransitie. De film toont familieproblemen die iedereen herkent. Het hart van de film is de geweldige hoofdrol van de elfjarige Kaya Toft Loholt. Terwijl de onvoorwaardelijke liefde tussen vader en dochter onder druk staat door vaders transitie, legt de film nauwkeurig, en met intieme details, de fases vast waar het jonge meisje doorheen moet gaan. De film brengt veel emoties en overwegingen naar boven, en verdient zeker gezien te worden door een groter publiek.”

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, koos A Perfectly Normal Family uit negen genomineerde films.

Interview met de publieksjury

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Oriana Baloriano, Frits Bienfait, Mirjam van den Brink, Mauro Corstiaans en Magda van Vloten.

De eerste VPRO Big Screen Award ging in 2016 naar Les ogres van Léa Fehner, in 2017 won Pop Aye van Kirsten Tan, in 2018 Nina van Olga Chajdas en vorig jaar won Transnistra van Anna Eborn.

Overige prijswinnaars

Tiger Award
The Cloud in Her Room van Zheng Lu Xinyuan

Special Jury Award
Beasts Clawing at Straws van Kim Yonghoon

Publieksprijs
Parasite (B&W Version) van Bong Joon Ho

Bright Future Award
Moving On van Yoon Dan-bi

Eervolle vermelding Bright Future
A Rifle and a Bag van Isabella Rinaldi, Cristina Hanes en Arya Rothe

FIPRESCI Award
Only You Alone van Zhou Zhou

KNF Award
Kala azar van Janis Rafa

NETPAC Award (beste Aziatische speelfilm)
Nasir van Arun Karthick

Hubert Bals Fund Audience Award
La Flor (Parte 2) van Mariano Llinás

Found Footage Award
Mexican Bretzel van Nuria Giménez

IFFR Youth Jury Award
Les misérables van Ladj Ly

Meer over IFFR 2020

Meer over A Perfectly Normal Family