Transnistra van de jonge Zweedse regisseur Anna Eborn heeft tijdens International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2019 gewonnen. De documentaire zal daarom volgend jaar door de VPRO worden uitgezonden op NPO 2.

Over Transnistra
De dromerige documentaire gaat over de beleveniswereld van kansarme tieners in Transnistrië, een gebied dat zich na het verdwijnen van de Sovjet-Unie eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Moldavië maar dat door niemand wordt erkend. Middelpunt is Tanya, die haar beste vrienden aan het lijntje houdt terwijl ze al een vriendje in het buitenland heeft.

Het oordeel van de publieksjury
'Een prachtig, intiem portret. De bijzondere personages in dit coming-of-age-verhaal deden ons onze eigen herinneringen herleven dankzij de herkenbare thema’s als zelfbeschikking en je verloren voelen, verliefdheid en roekeloosheid. De regisseur is erin geslaagd deze emoties te vangen door middel van kleuren, shots en geweldige muziek. Deze film laat zien dat het mogelijk is om iets groots te bereiken met beperkte middelen. We kunnen niet wachten op de volgende stap van deze maker.'

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, koos Transnistra uit acht genomineerde films.

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Keston Pollard, Dorien Riswick-Keultjes, Vlada Brenici, Marinko Saponia, en Annelies Groot.

De eerste VPRO Big Screen Award ging in 2016 naar Les ogres van Léa Fehner, in 2017 won Pop Aye van Kirsten Tan en vorig jaar ging de prijs naar Nina van Olga Chajdas.

Overige prijswinnaars

Publieksprijs
Capharnaüm van Nadine Labaki

Tiger Award
Present.Perfect. van Zhu Shengze

Special Jury Award
Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević

Bright Future Award
A volta ao mundo quando tinhas 30 anos van Aya Koretzky

FIPRESCI Award
End of Season van Elmar Imanov

KNF Award
Tarde para morir joven van Dominga Sotomayor

NETPAC Award (beste Aziatische speelfilm)
Last Night I Saw You Smiling van Kavich Neang

Hubert Bals Fund Audience Award
La Flor (Parte 2) van Mariano Llinás

Found Footage Award
Kodak van Andrew Norman Wilson

IFFR Youth Jury Award
Lazzaro felice van Alice Rohrwacher

Meer over IFFR 2019

Meer over Transnistra