El perro que no calla van de Argentijnse filmmaker/actrice Ana Katz heeft tijdens International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2021 gewonnen. De film zal daarom in de bioscoop worden uitgebracht en door de VPRO worden uitgezonden op NPO 2.

Over El perro que no calla (The Dog Who Wouldn't Be Quiet)
Dertiger Sebastián (gespeeld door Daniel Katz, broer van de regisseur) hopt in deze licht-absurdistische tragikomedie lijdzaam van baan naar baan. Keer op keer krijgt hij met nieuwe tegenslagen te maken, maar steeds krabbelt hij weer op.

Het oordeel van de publieksjury
'De film die we hebben uitgekozen heeft op ons allemaal een diepe indruk gemaakt. Meteen vanaf de briljante openingsscène is de toon gezet. Naarmate het verhaal zich ontvouwt worden we steeds verder in het leven getrokken van een jongeman die zijn plaats in de wereld probeert te vinden. Een wereld die op een gegeven moment wel heel bekend aandoet...

El perro que no calla is een hoopvolle en optimistische film die de uitdagingen van met name jongeren niet bagatelliseert. De filmmaker had ervoor kunnen kiezen om deze onderwerpen op een gangbare, sociaal-realistische manier in beeld te brengen, maar in plaats daarvan maakte zij meer radicale keuzes op het vlak van narratief, structuur en cinematografie.'

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, koos El perro que no calla uit veertien genomineerde films.

Interview met de publieksjury

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Merel Commandeur, Carolien Dieleman, Gust Flik, Matias Verrept en Joost Vormeer.

De eerste VPRO Big Screen Award ging in 2016 naar Les ogres van Léa Fehner, in 2017 won Pop Aye van Kirsten Tan, in 2018 Nina van Olga Chajdas, in 2019 naar Transnistra van Anna Eborn en vorig jaar won A Perfectly Normal Family van van Malou Reymann.

Overige prijswinnaars

Tiger Award
Pebbles van Vinothraj P.S.

Special Jury Award
Looking for Venera van Norika Sefa 

Special Jury Award
I Comete – A Corsican Summer van Pascal Tagnati 


Publieksprijs
Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić

FIPRESCI Award
The Edge of Daybreak van Taiki Sakpisit

KNF Award
Manifesto van Ane Hjort Guttu

IFFR Youth Jury Award
La Nuit des Rois van Philippe Lacôte

Meer over IFFR 2021

Meer over El perro que no calla