Endless Borders van de Iraanse regisseur Abbas Amini heeft tijdens International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2023 gewonnen. De film zal daarom volgend jaar door de VPRO worden uitgezonden op NPO 2.

Over Endless Borders
'Het verhaal begint in Balochistan, in een klein, nauwelijks 'bekabeld' dorp aan de Iraans-Afghaanse grens. Ahmad is een verbannen, idealistische leraar die lesgeeft aan de lokale gemeenschap; zijn partner Haseeba heeft voor dezelfde misdaad tegen de staat echter in de gevangenis in Teheran gezeten. Hun onenigheid is niet alleen maatschappelijk van aard, maar ook persoonlijk. Ahmads lot kruist dat van een familie op de vlucht voor de Taliban; de complexe verschillen in leeftijd en geslacht binnen die groep zullen spoedig tot andere problemen en verwikkelingen leiden.'

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit bijna honderd aanmeldingen, koos Endless Borders uit zestien genomineerde films. Regisseur Abbas Amini droeg de prijs in zijn dankwoord op aan alle moeders van Iran.

Interview met de publieksjury

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Han Nguyen, Wayne de Boer, Heike Bluthardt, Annelies van den Houten en Didi van der Burg.

De VPRO Big Screen Award ging eerder naar Les ogres (2016)Pop Aye (2017)Nina (2018), Transnistra (2019)A Perfectly Normal Family (2020), El perro que no calla (2021) en Kung Fu Zohra (2022).

Uitreiking VPRO Big Screen Award aan regisseur Abbas Amini (links)

Meer over IFFR 2023