Van donderdag 25 januari tot en met zondag 4 februari vindt de 53ste editie van International Film Festival Rotterdam plaats. We bekeken een aanzienlijk deel van het aanbod en tippen twintig films.

Adagio

misdaad | Italië

Terwijl het hart van Rome wordt geteisterd door enorme branden, speelt zich aan de rafelranden van de stad een ander drama af. Wanneer de zestienjarige kruimelcrimineel Manuel weigert mee te werken aan een belangrijke politieke zaak, willen verschillende partijen hem dood hebben. Gelukkig krijgt Manuel hulp van zijn (schijnbaar) dementerende vader Daytona (La grande bellezza’s Toni Servillo in een fijne bijrol), en een handvol andere oudgedienden. Buitengewoon soepel verteld en fraai geschoten misdaadverhaal van regisseur Stefano Sollima doet regelmatig denken aan het genrewerk van diens Amerikaanse collega Michael Mann. Wat geen kritiek is, maar een compliment.
(Gerhard Busch)

Adagio is onderdeel van de VPRO Preview- en Reviewdag op IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Banel & Adama

drama | debuut | Senegal

Wanneer in een afgelegen dorpje in Senegal de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt, moet volgens goed gebruik diens broer Adama zijn plaats innemen. Voor Banel prettig, want zij is al van jongs af aan verliefd op Adama. Maar wanneer de twee vervolgens onafscheidelijk zijn, Adama zijn plichten als dorpshoofd begint te verzaken, en er ook nog een periode van extreme droogte aanbreekt, zijn de dorpsbewoners niet langer blij voor het verliefde stel. Prachtig geschoten vertelling van debuterend regisseur Ramata-Toulaye Sy stipt verschillende moderne thema’s aan – want is Banel niet te mannelijk en Adama te vrouwelijk? – maar blijft desondanks tijdloos en betoverend.
(Gerhard Busch)

Banel & Adama is onderdeel van de VPRO Preview- en Reviewdag op IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

The Battle Of Chile (Part 1)

documentaire | Chili | themaprogramma

Klassieker die tot een van de beste films aller tijden wordt gerekend. Met straatinterviews en hand held verslagen van protestmarsen en stakingen schetst deze monumentale documentaire een ongekend dynamisch portret van een ten diepste verdeeld land in de turbulente aanloop naar de staatsgreep van 1973 die dictator Pinochet aan de macht hielp in Chili. Het infame slotshot vormt het afgebroken leven van de Argentijns/Zweedse cameraman Leonardo Henrichsen. Als die filmt hoe militairen op straat burgers onder vuur nemen, zwenkt de camera abrupt in het luchtledige als hij daarbij zelf wordt doodgeschoten. De film werd de grens over gesmokkeld en in ballingschap in Cuba afgemonteerd.
(Karin Wolfs)

The Battle Of Chile is onderdeel van het themaprogramma Chile in the Heart

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Bijt

thriller | debuut | Nederland

Veelbelovend speelfilmdebuut van de Limburgse regisseur Guido Coppis. Hij maakte een grauwe, raadselachtige thriller, geschoten in sepia-tinten, over een depressieve dertiger genaamd Mark (Reinout Scholten van Aschat). In een troosteloos, dystopisch Nederland slijt hij zijn dagen als verzorger in een hondenasiel, en in zijn vrije tijd bezoekt hij zijn opa (wijlen Johan Leysen, in zijn laatste rol) in een hospice. Zijn uitzichtloze bestaan krijgt wat kleur wanneer hij de onpeilbare verpleegkundige Lisa (Frieda Barnhard) ontmoet, met wie hij een atypische liefdesrelatie aangaat. Bijt is een abstracte, onheilszwangere thriller die langzaam onder de huid kruipt.
(Cas Hoekstra)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

The Beast

filosofisch drama | Frankrijk

Drie verschillende versies van Gabrielle (telkens Léa Seydoux) en Louis (telkens George MacKay) komen elkaar tegen in drie verschillende tijdsgewrichten; in het begin van de twintigste eeuw (vlak voor de beroemde overstroming van Parijs in 1910), 2014 en in 2044. En telkens draaien hun personages angstig en afwachtend om elkaar heen. Bang voor het beest dat onzekerheid is. Traag, maar trefzeker filosofisch drama van regisseur Bertrand Bonello (Nocturama) raakt zoveel thema’s aan, dat het je als kijker wel eens gaat duizelen. Maar de prachtige beelden, het sterke acteren van zowel Seydoux als MacKay, en de intrigerende gedachtenexperimenten in de film maken veel – zo niet alles – goed.
(Gerhard Busch)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Blue Giant

anime | muziek | Japan

Jonge saxofonist Dai Miyamoto droomt ervan een van de beste jazzmuzikanten aller tijden te worden, ook al oefent hij pas sinds een paar jaar, kent hij helemaal niemand in de jazzscene van zijn nieuwe woonplaats Tokio en heeft hij nog nooit samen met anderen gespeeld. In de getalenteerde, maar arrogante pianist Yukinori vindt hij echter al snel een zielsverwant. Magistraal animatiesprookje over ambitie, passie en vriendschap, bij uitstek ook geschikt voor niet-jazzliefhebbers. Onvergetelijk zijn de energieke en opwindende solo’s – de soundtrack werd geschreven door de wereldberoemde pianiste Hiromi Uehara – waarin animatie en muziek samenkomen in een perfecte symbiose.
(Jelle Schot)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

La chimera

drama | schelmenverhaal | Italië

Toscane, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De enigszins verlopen en diepbedroefde Britse kunstrover Arthur (The Crown’s Josh O’Connor) heeft het bijna magische vermogen om met zijn wichelroede diep verborgen Etruskische kunstschatten te kunnen vinden. Bij die zoektochten wordt hij geholpen door een kleurrijk groepje Fellini-achtige schavuiten, die niet altijd even betrouwbaar blijken. Maar het meest is Arthur nog op zoek naar zijn geliefde en onlangs overleden Beniamina. Bijna sprookjesachtig drama van regisseur Alice Rohrwacher (Lazzaro Felice) is afgezien van een onweerstaanbaar schelmenverhaal, ook een aangrijpend drama over verlies en verwerking.
(Gerhard Busch)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Los delincuentes

onconventioneel | surrealisme | Argentinië

Drieënhalf jaar in de gevangenis. Of 25 jaar in de bank. Bankmedewerker Morán kiest voor de tas vol dollars uit de bankkluis, waarmee hij zijn leven kan ‘terugstelen.’ Deze bij vlagen surrealistische film verzet zich met uitgebeende humor, ongebruikelijke camerashots en dito montage-technieken tegen allerlei conventies over ruimte, tijd en werkelijkheid. Ook in film, maar met name over wat in het moderne bestaan vrijheid en criminaliteit heet. Niets loopt volgens plan. Er zijn parallelle werkelijkheden. En een handvol personages wiens namen allemaal anagrammen zijn van de liefde (amor). Zo zoekt filmmaker Rodrigo Moreno (El Custodio) naar het mysterie van het leven in een onconventionele film die voortkabbelt als een riviertje in de vrije natuur.
(Karin Wolfs)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Evil Does Not Exist

drama | platteland | Japan

Prachtige, contemplatieve film over de moeilijke zoektocht naar balans van de Japanse Oscarwinnaar Ryûsuke Hamaguchi (Drive My Car). Een grotestadsfirma komt met wilde plannen naar een dorpje op het platteland, en probeert daar de bevolking met mooie praatjes voor zich te winnen. Dat blijkt nog een hele opgave, want met name de kalme, maar onverzettelijke Takumi is niet overtuigd. Wat volgt is een onvoorspelbaar en uiteindelijk hartverscheurend drama. Met prachtige muziek van componist Eiko Ishibashi, die op Hamaguchi was afgestapt met de vraag of hij beelden kon maken bij haar muziek. Die stemde toe, bedacht vervolgens een heel verhaal, waar hij zo tevreden over was dat hij de beelden niet alleen aan Ishibashi gaf, maar uiteindelijk ook verwerkte tot het intrigerende Evil Does Not Exist.
(Gerhard Busch)

Evil Does Not Exist is onderdeel van de VPRO Preview- en Reviewdag op IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Hungry Ghost Diner

spookverhaal | Maleisië

In het meanderende Hungry Ghost Diner staat de realiteit op losse schroeven. Het is de maand van de geesten, Maleisië gaat in covid-lockdown en Bonnie (Chen Keat Yoke) moet overnachten in het leegstaande café van haar vader. De eigenaardige soundtrack en neon-belichting maken het moeilijk om droom van werkelijkheid te onderscheiden. En Bonnie ziet geesten. Haar vermogen om het hiernamaals te betreden is een metafoor voor haar dolende bestaan: Bonnie is Hakka-Chinees, maar spreekt Kantonees. Ze rijdt in een foodtruck en haar specialiteit is glutenvrije Hakka Mein zonder noedels (mein). Cho We Juns debuutfilm is een eigenzinnig spookverhaal over het zwerven tussen plaatsen, dingen en identiteiten.
(Roosje van der Kamp)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Four Daughters

hybride documentaire | Tunesië

De Franse titel van deze curieuze mix van documentaire en film is Les filles d’Olfa, ofwel ‘De dochters van Olfa’, en dan weten ze in Tunesië meteen wie je bedoelt: de eigenzinnige alleenstaande moeder Olfa en haar vier dochters. Van wie er twee radicaliseerden, zich aansloten bij ISIS en uiteindelijk in 2016 in de gevangenis belandden. Regisseur Kaouther Ben Hania won het vertrouwen van Olfa en maakte deze altijd intrigerende film, waarin ze Olfa en de twee achtergebleven dochters laat vertellen over toen, samen met twee actrices, die de twee ontbrekende dochters spelen en af en toe flink tekeer gaan tegen de echte Olfa.
(Gerhard Busch)

Tijdens het filmfestival van Cannes spraken we met regisseur Kaouther Ben Hania (bekijk hier het interview)

Four Daughters is onderdeel van de VPRO Preview- en Reviewdag op IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Green Border

drama | vluchtelingen | Polen

Een Syrisch gezin denkt – daartoe aangemoedigd door het corrupte regime van Belarus – dat ze via dat land legaal naar familie in Zweden kunnen reizen. Maar in de bossen van het grensgebied tussen Belarus en Polen (de ‘groene grens’ uit de titel) worden ze als illegale vluchtelingen tegengehouden en speelbal van de bijzonder wrede grenswachten van zowel Belarus als Polen. Politieke aanklacht van de Poolse regisseur Agnieszka Holland (Europa Europa) is niet altijd even genuanceerd, maar maakt goed invoelbaar hoe het is om als vluchteling volledig afhankelijk te moeten zijn van de goedheid van andere mensen. Terwijl ze er daar maar heel weinig van tegenkomen.
(Gerhard Busch)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

How to Have Sex

drama | debuut | Verenigd Koninkrijk

De titel doet het ergste vermoeden (de suggestie is ofwel educatie, ofwel plat vermaak), maar deze debuutfilm van de Britse Molly Manning Walker is even aangrijpend als subtiel. Over de goedlachse Tara, die met haar twee ‘besties’ naar een Grieks vakantiedorp gaat om haar maagdelijkheid te verliezen. Dat lachen zal haar nog vergaan, maar hoe precies is nooit voorspelbaar of ongeloofwaardig. Manning Walker, die de film baseerde op eigen ervaringen, is een prima observator en hoofdrolspeelster Mia McKenna-Bruce is fantastisch. Winnaar van de Un certain regard-competitie in Cannes.
(Gerhard Busch)

How to Have Sex is onderdeel van de VPRO Preview- en Reviewdag op IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

La Luna

feelgood | slotfilm | Maleisië

In een fictief Maleisisch dorp gelden strenge regels: luide muziek is verboden, modeplaatjes worden gekuist, en de preken van de imam mogen geen grapjes bevatten. Wanneer een vrijgevochten jonge vrouw uitgerekend hier een lingeriezaak komt openen, staat het hele dorp al gauw op z’n kop. Deze feministische feelgoodfilm doet wat denken aan de Hollywoodproductie Chocolat (2000), maar heeft een heel eigen toon: afwisselend kluchtig en dramatisch, met een vleugje romantiek. De boodschap ligt er dik bovenop, maar die mag dan ook gehoord worden. Erg vermakelijk en sympathiek.
(Rick de Gier)

La Luna is de slotfilm van IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Mars Express

animatie | science fiction | Frankrijk

Thriller over de alcoholische politie-inspecteur Aline, die met haar AI-partner van de aarde naar mars gaat, op zoek naar een vermiste jonge vrouw. Deze Franse animatiefilm voor volwassenen zit vol leuke vondsten (koelkasten die alleen open kunnen als je nuchter bent, opvouwbare laptops), die aangenaam achteloos voorbijkomen. Bovendien vertelt regisseur Jérémie Périn, die meeschreef aan het scenario, een spannend maar ook emotioneel verhaal. Waardoor Mars Express een soort ‘space noir’ is geworden. Wel liet hij zich overduidelijk door alles en iedereen inspireren; van de Japanse animatiegrootheden Mamoru Oshii en Rintaro, tot de sf-films van Brian De Palma en Paul Verhoevens RoboCop.
(Gerhard Busch)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Moscas

satire | machtsmisbruik | Spanje | Argentinië

De zeer succesvolle zakenman Mr Machi (gespeeld door een heerlijk sleazy Ernesto Alterio) bespeelt iedereen op virtuoze wijze, totdat hij op een dag ontdekt dat er in de achterbak van zijn auto een lijk ligt. Vanaf dat moment begint alles in zijn luxeleventje te glijden, een zien we Machi steeds wanhopiger proberen overeind te blijven. Messcherpe satire op machtsmisbruik en machismo van de Spaanse regisseur Aritz Moreno. Gebaseerd op de roman Que de lejos parecen moscas van de Argentijnse schrijver Kike Ferrari, en Moscas speelt zich ook af in wereldstad Buenos Aires. Maar uiteindelijk had dit universele verhaal zich natuurlijk overal ter wereld kunnen afspelen.
(Gerhard Busch)

Moscas is onderdeel van de VPRO Preview- en Reviewdag op IFFR 2024

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

The Promised Land

historisch drama | Denemarken

Episch historisch drama over de vaderloze kapitein Ludvig von Kahlen (Mads Mikkelsen op z’n meest stoïsch), die ervan overtuigd is dat zijn vader van adel was en hij daarom recht heeft op een stukje land. Dat krijgt hij uiteindelijk ook, maar eerder als belediging, want het is bijzonder dorre grond in Jutland. Toch lijkt de kapitein er – zeer tegen de zin in van de daar heersende landeigenaar Frederik De Schinkel – toch een succes van te maken. De originele titel Bastarden (‘bastaard’) is veel toepasselijker dan het nogal slappe The Promised Land, want deze film en de personages zijn ruw, direct en onverzettelijk. Regisseur Nikolaj Arcel werkte eerder al samen met Mikkelsen voor A Royal Affair.
(Gerhard Busch)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Veni Vidi Vici

satire | Oostenrijk

Heerlijke Oostenrijkse satire over de miljardairsfamilie Maynard. Vader Amon doet iets met schone energie, maar besteed zijn eigen energie het liefst aan jagen. Niet op dieren, maar op mensen. Omdat hij weet dat zijn fortuin hem toch voor eventuele consequenties zal behoeden. Amons opstandige tienerdochter weet aanvankelijk van niets, maar blijkt een snelle leerling. Na het visueel overweldigende begin – van onder meer een polowedstrijd in slow motion – vlakken de beelden iets af, maar wordt de zwartkomische inhoud alleen nog maar bijtender. Niet toevallig was regisseur Ulrich Seidl (Paradies LiebeImport Export) een van de producenten van deze film.
(Gerhard Busch)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Wander to Wonder

stop motion | korte film | Nederland

De Nederlandse animatieregisseur Nina Gantz won in 2015 een BAFTA voor haar korte stop motion-film Edmond, waarmee ze afstudeerde aan de National Film and Television School in Londen. Haar nieuwste creatie, het 14 minuten durende Wander to Wonder, ging vorig jaar in première op het filmfestival van Venetië en gaat over drie wonderlijke wezentjes die ooit de hoofdrollen speelden in een vrolijk en leerzaam kinderprogramma. Maar nu ligt hun maker dood op de grond en zitten ze opgesloten in de tv-studio, zonder eten en zonder een publiek dat naar hen kijkt. Grimmig, zwartkomisch en bovenal prachtig gemaakt. De stemmen werden ingesproken door Britse topacteurs (o.a. Toby Jones), maar de film zelf werd opgenomen in de studio’s van Pedri Animation in Ankeveen.
(Jelle Schot)

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

The Zone of Interest

historisch drama | holocaust | Verenigd Koninkrijk

IJzingwekkend-briljante film over nazi-kopstuk Rudolf Höss, die met zijn gezin pal naast vernietigingskamp Auschwitz woont. Een ‘doorsnee’ Duits gezin, dat wanhopig doet alsof de tragedie die zich achter de muren van het kamp afspeelt niet bestaat en ook niets met hen te maken heeft. Indringende, onvergelijkbare muziek van Mica Levi (met wie regisseur Jonathan Glazer ook werkte voor Under the Skin) en ijzersterke hoofdrollen van Christian Friedel (als Höss) en Sandra Hüller (als zijn actief wegkijkende vrouw). Winnaar van de Grote Juryprijs op Cannes2023.
(Gerhard Busch)

Lees ook ons interview met acteur Christian Friedel: 'We schoten in het echte Auschwitz, vlak naast het kamp'

Kijk op IFFR.com voor meer info en tickets

Kijk zes films op één dag

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat genieten van de mooiste films? In samenwerking met International Film Festival Rotterdam (IFFR) stelde we een gevarieerde selectie voor je samen. Is een hele preview- of reviewdag iets te veel van het goede? Kies dan voor het ochtend-, middag- of avondprogramma met twee films. Nog geen 23? Dan krijg je korting!

Meer IFFR 2024

  • elke vrijdag