Wie is die ‘sensitieve klant’ die een super-de-luxe villa aan de Egeïsche Zee liet neerzetten?

Het is een spectaculair ontwerp, de Dolunay Villa (2019) die het wereldberoemde architectenbureau Foster & Partners in Turkije, aan de Egeïsche Zee bouwden. Het golvende houten dak, de kronkelende schuim-witte trap van Portugees kalksteen, de wafelvormige hal uitkijkend over de zee. En alles, zo maakt Art of Architecture duidelijk, werkelijk alles in de 1668 m2 grote villa is besproken, gemaakt naar de wens van de klant. ‘Een klant’ die zich niet druk maakte over het budget, zegt projectarchitect David Summerfield in de film, ‘een klant’ geïnteresseerd in kunst en architectuur, een ‘sensitief mens’ die met zijn vrouw intens betrokken was bij de totstandkoming.

De vraag die zich bij zoveel lofzang opdringt: wie is toch die bijzondere man, want in de film krijgt hij geen naam. Dat uit te vinden blijkt niet eenvoudig. De villa vormt onderdeel van een miljardenproject van een Kazachs vastgoedontwikkelingsbedrijf met belangen in Rusland. De eigenaren: ene Burak Öymen (zoon van een vooraanstaand Turks politicus) en een Kazachse vastgoedmogol, Serzhan Zhumashov, vriend van dictator Noersoeltan Nazarbajev (beide heren trouwens die veelvuldig figureren in de Panamapapers). Is het een van beiden? En zo ja, wie? 

De film geeft enige aanwijzingen. Zhumashov’s naam stond in 2023 in een rijtje financiers van een overzichtstentoonstelling van Norman Foster: punt voor Zhumashov.  Maar er is ook sprake van wortels in de regio: punt voor Öymen. Volgende aanwijzing: Foster bouwde een schip voor dezelfde klant: de Panthalassa, een superzeiljacht van 56 meter. Eigendomsgegevens worden overal afgeschermd, maar ergens op een Spaanstalige site duikt na een lange zoektocht de naam op van de mysterieuze klant. Het is Burak Öymen.

De Panthalassa overigens werd onlangs verkocht en in Zaandam gerestyled naar de wens van de nieuwe eigenaar: bespoke 2.0. Hoelang het zal duren voor de villa hetzelfde lot ondergaat, en Öymen op zoek gaat naar een nieuw speeltje, wie zal het zeggen.

Art of Architecture

donderdag 25 april

NPO 2 Extra 21.20-22.05

de nieuwste documentairetips in je mailbox?