Frans Bromet toont het belang van de scootmobiel in de gelijknamige documentaire Scootmobiel. 

Het aantal scootmobielhouders stijgt ieder jaar, net als het aantal verkeersongevallen waar zij in terechtkomen. Toch laat de documentaire Scootmobiel zien waarom dit hulpvoertuig zo belangrijk is voor veel Nederlanders; het geeft mobiliteit terug aan mensen die deze juist kwijt zijn geraakt. Op zijn eigenzinnige manier schetst maker Frans Bromet portretten van deze specifieke groep mensen.

Bart  

Routeplanner Bart rijdt altijd voorop bij Woerdense scootmobieltochten. Hij kan nog wel lopen, maar door copd en een hartprobleem rijdt hij veel in zijn scootmobiel. Documentairemaker Bromet vindt een collega in hem, want Bart filmt met zijn drone alles van zijn geliefde tochten, behalve de ongelukken, want ‘dat moet je niet filmen’. Tenzij je Frans Bromet bent, dan doe je dat juist wel. 

Henk 

Henk heeft een vlaggetje van diezelfde toertochten voorop in zijn mand. Na twee herseninfarcten is hij aan zijn scootmobiel gebonden, maar de tochten maken het dragelijker. Hij hoopt niet op een derde infarct en wil niet gereanimeerd worden, alles om niet als ‘een kasplantje achter het raam’ te eindigen. 

Sanne 

Tegenwoordig loopt de jonge Sanne als een kievit, maar wel alleen binnenhuis. Door een spieraandoening kreeg ze een scootmobiel waar ze niet in wilde rijden. Haar vriend haalde haar over. Nu is ze met haar tweepersoons-scootmobiel een bijzondere verschijning. Het kinderzitje achterop zorgt ervoor dat ze haar dochtertje overal naar toe kan brengen. 

Frans 

Voor Frans zit het allemaal niet mee. Na een duw van de trap werd hij afhankelijk van zijn scootmobiel en zijn pillenkast staat vol met medicatie voor zijn herseninfarct, Aids, een dubbele hernia, osteoporose, cholesterol en zijn hart. Gelukkig kan hij nog wel naar het park met zijn hondje, waarbij de scootmobiel zijn redding is geweest.

2Doc: Scootmobiel

zondag 24 maart

NPO 2 20.20-21.10

de nieuwste documentairetips in je mailbox?