Het Franse modemerk Chloé is bekend, maar de vrouw erachter, Gaby Aghion, niet. Ten onrechte, zo zien we in deze documentaire.

Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent: het zijn ontwerpers die als persoon net zo beroemd werden als hun merk. Iemand voor wie dat niet geldt, is de van oorsprong Grieks-Italiaanse Gaby Aghion (1921–2014), die in 1952 ook een van de meest toonaangevende modemerken oprichtte: Chloé, vernoemd naar haar vriendin Chloé Huysmans. Het merk werd bekend met tijdloze en draagbare kleding. Aghion zou zelfs de eerste zijn geweest die de term ‘prêt-à-porter’ (klaar om te dragen) zou hebben gebruikt voor haar toegankelijke doch vrouwelijke collectie. In de Close Up-aflevering ‘Gaby: de vrouw achter het modehuis Chloé’ (Avrotros) zien we hoe de vrouwenemancipatie een stempel op drukte op Chloé – een merk dat ook nu nog wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de Parijse modeweek.

Het enerverende leven van Aghion, dat via privéfoto’s en archiefbeelden wordt uitgelicht, begon in Egypte, waar ze als dochter van een tabaksfabrikant opgroeide. We zien hoe inwoners van Alexandrië, mannen en vrouwen, in wijde jurken en kaftans rondlopen: iets wat Aghions gevoel voor mode enorm heeft beïnvloed, aldus Claire Waight Keller, voormalig hoofdontwerper van Chloé. Er is ook veel aandacht voor Karl Lagerfeld, die van 1966 tot 1984 de creatieve leiding van Chloé op zich nam, wat zijn carrière een significante boost gaf. Daarnaast komen er oud-modellen, mode-experts en Aghions zoon Philippe, die de financiële afdeling van Chloé leidt, aan het woord. Uiteraard mogen ook exclusieve beelden van een recente modeshow, waar tout Hollywood en Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour zich hebben verzameld, niet ontbreken.

Maar de meest opzienbarende aspecten uit Aghions persoonlijke leven – voor wie wat minder opheeft met mode – worden geïllustreerd door haar kunstenaarsvrienden. Samen met haar echtgenoot, een uitgesproken communist, maakte Aghion namelijk deel uit van de linkse intellectuele garde en raakte ze bevriend met schrijvers als Louis Aragon en Paul Éluard.

De makers van deze documentaire maken een duidelijk statement: de verdiensten en het leven van Gaby Aghion, een vrouw die in veel opzichten haar tijd ver vooruit was, moeten gevierd en bovenal niet vergeten worden.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?