Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere de introductie van Issa Rae's scherpe serie op Netflix, twee bijzonder goede docuseries en een grote kanshebber voor de beste serie van 2023.

The Bear

VPRO Cinema's favoriet

Na amper een jaar verscheen afgelopen maand het tweede seizoen van deze uiterst stressvolle, maar meesterlijke serie op Disney+. In The Bear keert gerenommeerd kok Carmy (Jeremy Allen White) terug naar Chicago om het familierestaurant over te nemen dat zijn broer Michael (Jon Bernthal) hem na zijn dood heeft nagelaten. Carmy’s pogingen om de keuken, en het eten, naar een hoger niveau te tillen, stuiten op flink wat weerstand bij het vastgeroeste, koppige personeel. Een serie over rouw, verandering, familie, werk, doorzettingsvermogen en koken. Opvallend realistisch, prachtig geacteerd, grappig en aangrijpend tegelijk.

Insecure

komedie - dertigersdilemma's

Eerder was de serie exclusief via HBO Max te bekijken, maar sinds deze maand is Insecure ook te streamen op Netflix. Deze scherpe en slimme serie gaat over de dagelijkse levens van vier zwarte vrouwen in Los Angeles. Aan bod komen thema's als vriendschap, werk, relaties, seks en de ongemakken wanneer je de enige zwarte vrouw op kantoor bent. De Senegalees-Amerikaanse bedenker, schrijver en producent Issa Rae, die doorbrak met de webserie Awkward Black Girl en afgelopen maand ook te zien was in bioscoophit Barbie, speelt zelf de hoofdrol als dertiger Issa en baseerde de serie grotendeels op haar eigen leven.

How to With John Wilson

documentaire - levensvragen

Deze maand konden we genieten van het derde en, jammer genoeg, ook het laatste seizoen van How To With John Wilson. In deze docuserie probeert filmmaker John Wilson alledaagse vraagstukken op uiterst originele wijze te beantwoorden. Vragen als: ‘Hoe kook je de perfecte risotto?’ ‘Hoe vind je een parkeerplaats in de straten van New York?’ Of: ‘Hoe moet je spontaan zijn?’. Wilson maakt kleine kunstwerkjes met de dingen die hij filmt op straat in New York. Iedere aflevering is nu eens hilarisch, dan weer bizar, informatief of aangrijpend. Als kijker val je in elk geval van de ene verbazing in de andere. Een van de opmerkelijkste docuseries van de afgelopen jaren.

Telemarketers

documentaire - oplichters

Zonder grootse aankondiging verscheen dit hoogst vermakelijk drieluik, geproduceerd door de gebroeders Safdie en Danny McBride, over ‘de grootste fondsenwervingszwendel in de Amerikaanse geschiedenis’ deze maand op HBO Max. Voormalig telemarketeer Sam Lipman-Stern werkt in de vroege jaren nul voor een schimmig bedrijf in New Jersey, waar elk type werknemer welkom is. Geen opleiding? Welkom! Strafblad? Welkom! De enige voorwaarde is dat ze zoveel mogelijk geld aftroggelen van consumenten, vaak onder de meest dubieuze voorwendselen. Lipman-Stern besluit zijn ervaringen bijna twintig jaar lang vast te leggen op camera, en dat resulteert in een fascinerend, bij vlagen volstrekt absurd beeld van een verdorven cowboyindustrie.

Holding

komedie - misdaad

Deze zomer stond bij NPO Plus in het teken van misdaadseries. Eén van de nieuw toegevoegde series is de charmante serie Holding, gebaseerd op een boek van talkshowhost Graham Norton. De serie speelt zich af in een dorpje in West-Ierland, wat bekend staat als de veiligste plek ter wereld. Dat sergeant PJ Collins (Conleth Hill) juist daar in een dorp is gaan wonen, zegt genoeg over de carrièreambities van deze uitgedijde, grijsharige agent (Hill die bekend werd als Varys in Game of Thrones is onherkenbaar met z’n weelderige haardos). Maar als er bij het slopen van een boerderij een skelet wordt gevonden, en alles erop wijst dat het de resten van een twintig jaar eerder verdwenen dorpsgenoot zijn, moet hij in actie komen. Holding is – ondanks de moord - geen spannend politiedrama maar een portret van een charmant dorp vol met de gebruikelijke eigenzinnige maar innemende mensen.

The Lost Flowers of Alice Hart

drama - mysterie

Onze laatste tip is een mooi gefilmde Australische miniserie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Holly Ringland. Als Alice (Alyla Browne) noodgedwongen op een bloemenboerderij moet gaan wonen bij haar grootmoeder Jane (Sigourney Weaver) die ze nog nooit heeft ontmoet, blijkt haar familiegeschiedenis vol met duistere, gewelddadige geheimen te zitten. The Lost Flowers of Alice Hart ontrafelt alle intriges in zeven afleveringen van gemiddeld een uur. Omdat de serie vooral in het begin heel veel mysterie opwerpt maar weinig onthult, duurt het even eer het je echt grijpt. Al zijn alleen al de prachtig sferische beelden van de Australische natuur de moeite van het kijken waard.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag