De bezoekers van VPRO Cinema stemden de afgelopen weken op hun favoriete series van 2023. Van alle deelnemers kreeg The Last of Us veruit de meeste punten. Hieronder de top tien, inclusief reacties van lezers. De volledige uitslag, met 238 series, staat onderaan de pagina.

1. The Last of Us

HBO Max

Gameverfilmingen zijn meestal matig, maar The Last of Us, een bewerking van een uiterst geliefde post-apocalyptische videogame, rekent eindelijk af met die vloek. In 2023 is een groot deel van de mensheid verworden tot een soort hersendode zombies, die niet veel anders meer kunnen dan bijten en infecties verspreiden. Toch lijkt er een sprankje hoop: de 14-jarige Ellie (Bella Ramsey) lijkt immuun te zijn voor de infectiebeten, en vormt zo wellicht de sleutel tot een werkend vaccin. Aan smokkelaar Joel (Pedro Pascal) de taak om haar ongezien naar een rebellenziekenhuis aan de andere kant van het land te vervoeren. De serie is een bevredigende bewerking van de game én een voortreffelijk, emotioneel gelaagd drama. Een absolute triomf dus.

'The Last of Us is een geweldige vertaling van een video game naar een tv-serie. Alle belangrijke elementen uit het verhaal komen op een organische en diep emotionele manier naar voren.'

Tim Mulder

'The Last of Us is gewoon kneitergoed! Als fan van de games was ik wel nerveus maar ze overtroffen de verwachtingen. Meer emotie, meer achtergrond en vooral (voor mij) meer moeten huilen bij elke aflevering. Als je na zulke hoge verwachtingen deze serie neerzet dan heb je het echt meesterlijk gedaan!'

Fleur Van den Berg

2. Succession (seizoen 4)

HBO Max

Nog nooit was het beeld van extreme rijkdom zo onaantrekkelijk als in de HBO-serie Succession, waarin de kijker zich vier seizoenen lang kon verkneukelen om de disfunctionele, ultragemene en superrijke familie Roy. Ook dit slotstuk, waar door de fans reikhalzend naar werd uitgekeken, stelde niet teleur. In de vlijmscherpe serie jagen de Roy-kinderen allen op de ‘troon’, ofwel de hoogste positie binnen het media-imperium van vader Logan (’Fuck off!’) Roy. Al zal iedereen het erover eens zijn dat wat zij eigenlijk het allerliefste willen niet te koop is: de goedkeuring van hun vader.

'Blown away, aan een stuk gekeken. Eigenlijk te erg om in meegesleept te worden en toch gebeurt het.'

Nynke Visser

'Epische serie met uitmuntend acteerwerk en briljante dialogen. Een weergaloos Grieks drama.'

Kj van Nieuwenhuijzen

'Waanzinnige en waardige afsluiter van een briljante karakterstudie. Hoogstaand schrijfwerk, nog hoogstaander acteerwerk. Een absoluut meesterwerk.'

Stefan Boom

3. The Bear (seizoen 2)

Disney+

Het eerste seizoen van het uiterst stressvolle The Bear was al een sensatie. En ook deze tweede reeks werd weer alom bejubeld, waardoor het met recht een van de beste series van het moment genoemd mag worden. In The Bear keert gerenommeerd kok Carmy terug naar Chicago om het familierestaurant over te nemen dat zijn broer hem na zijn dood heeft nagelaten. Carmy’s pogingen om de keuken, en het eten, naar een hoger niveau te tillen, stuiten op flink wat weerstand bij het vastgeroeste, koppige personeel. Een serie over rouw, verandering, familie, werk, doorzettingsvermogen en koken. Opvallend realistisch, prachtig geacteerd, grappig en aangrijpend tegelijk.

'Nog nooit zoveel stress gekregen van het kijken van een serie, 10/10.'

Winston Sreve

'The Bear is zo rauw en echt. Eerlijkheidshalve dacht ik dat het bijna onmogelijk zou zijn om seizoen 1 te evenaren, tóch kan het.'

Jean-Pierre van Ekeren

'Het kerstdiner van The Bear is de beste scène die ik in tijden gezien heb.'

Mees Beker

4. Sex Education (seizoen 4)

Netflix

Slotseizoen van de tienerserie die op slimme wijze moeilijke onderwerpen als seksuele oriëntatie, instemming en intimidatie behandelt, zonder te vervallen in clichés. In Sex Education zijn taboes het taboe. De Netflixhitserie werd in 2019 geroemd vanwege de ongedwongen manier waarop een diverse groep – lang niet iedereen was wit en heteroseksueel – werd neergezet. Tegenwoordig zijn bijna alle nieuwe tienerseries divers, inclusief en grensverleggend. Toch zal de serie een leegte achterlaten, omdat het treffend laat zien dat mensen veel met elkaar gemeen hebben, hoe groot de verschillen misschien ook lijken.

'Actueel, vrouwen hebben de hoofdrol, goed geacteerd, mooie filmsets, goede cast.'

Mariska Ederveen-Goedel

'Een serie vol met humor, warmte en ontroering.  Ik werd er heel gelukkig van!'

Renée Betton

5. Beef

Netflix

In deze voortreffelijke zwarte komedie loopt het conflict hoog op tussen aanmodderende aannemer Danny (Steven Yeun) en succesvol ondernemer Amy (Ali Wong). Na een geëscaleerde verkeersruzie in Los Angeles proberen de twee elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. De depressieve kemphanen reageren hun levensfrustraties in steeds extremere mate af op elkaar, met alle gevolgen van dien voor hun omgeving. Het tiendelige Beef overtuigt zowel in de tragikomische humor als in de karakterstudies, en is daarmee een van de meest geslaagde Netflix-series in tijden.

'Vooral Beef vond ik geweldig. Origineel verhaal en invalshoek. Ali Wong is niet alleen heel grappig, maar kan prima overweg met een dramatische rol. Verder is dit echt een serie van de huidige tijd en cultuur.'

Berry Schuurman

'Beef is eindelijk weer een echt originele serie!'

Jeroen Stomphorst

6. The Crown (seizoen 6)

Netflix

Het zesde en laatste seizoen van The Crown, de historische dramaserie over het Britse koningshuis, verscheen de afgelopen maanden in twee delen op Netflix en werd zeer uiteenlopend ontvangen. Het was ook een ‘vreemd seizoen’ om op te nemen, aldus de crew en cast van The Crown. Iets dat uiteraard kwam door het feit dat de tien afleveringen grotendeels draaien om de tragische dood van prinses Diana in 1997. Een gebeurtenis die bij veel mensen in het geheugen gegrift is – in tegenstelling tot eerdere historische momenten die de serie in vroegere seizoenen dramatiseerde.

'De kroon op zowat alle historische series.'

Rudy Fosselle

'Om te smullen! Al is het prima dat het laatste seizoen nu is aangebroken, maar wat een drama.'

Pauli Langbein-Koenders

7. Fargo (seizoen 5)

Videoland

Na een minder ontvangen vierde reeks keert Fargo terug naar wat eerdere seizoenen zo onvergetelijk maakte: een heerlijke cocktail van burgerlijke criminaliteit, een strijd tussen goed en kwaad én een flinke dosis zwarte humor. Ditmaal in het Minnesota van 2019, waar de levens van een (ogenschijnlijk) doodgewone huisvrouw (Juno Temple) en een conservatieve sheriff (Jon Hamm) steeds meer met elkaar verweven raken. Mislukte ontvoeringen, surrealistische verschijningen, absurdistisch bloedvergieten én scherpe verwijzingen naar het Amerika van nu: het voortreffelijke vijfde seizoen van Fargo heeft het allemaal. Zonder twijfel de beste reeks sinds het onvergetelijke tweede seizoen.

'Fargo is een klassieker.'

Alexander Abrahim

'Niet te missen.'

Jan de Vries

8. Lupin (seizoen 3)

Netflix

De eerste twee delen van deze Netflix-serie verbraken in 2021 kijkcijferrecords voor Netflix, dus was het wachten op dit vervolg. Lupin is gebaseerd op een boekenreeks van Maurice Leblanc die, door zijn held crimineel te maken, bewust koos voor het tegenovergestelde perspectief van de op dat moment populaire detectiveboeken zoals Holmes. In deel drie van de serie is Assane Diop (een immer charmante Omar Sy) succesvol ondergedoken terwijl Frankrijk nog steeds in de ban is van de 'gentleman inbreker'. Omdat de pers zijn ex-vrouw en zoon niet met rust laat, ziet hij zich genoodzaakt zijn meest ingewikkelde truc ooit uit te halen.

'Lupin is erg ontspannend.'

Edith Hall-Oral

9. Happy Valley (seizoen 3)

NPO Plus

Derde en laatste seizoen van het Britse politiedrama Happy Valley, over sergeant Catherine Cawood (Sarah Lancashire) van het politiekorps in West Yorkshire, wier dochter zelfmoord pleegt nadat ze een kind op de wereld had gezet van de man die haar verkrachtte. De serie ging in 2014 van start - tussen seizoen twee en drie zit een periode van zeven jaar - en was zonder twijfel een grote inspiratiebron voor de gelauwerde HBO-serie Mare of Easttown. Happy Valley is grimmig, deprimerend en soms extreem gewelddadig, maar de doortastende Catherine maakt van Happy Valley een van de betere detectives van de laatste jaren.

'Happy Valley is absoluut top: spanning, menselijk gepruts en wat een top cast onder aanvoering van een sublieme Sarah Lancashire.'

Josien Hofs

'Realistisch, liefdevol, fantastische acteurs, fantastisch script.'

Carla van der Heijden

10. De stamhouder

NPO Plus

De stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren ‘60 als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer hij na een mooie liefdesnacht bekent dat zijn vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog een SS’er was, reageert Ellen echter afwijzend. Ze verdwijnt uit zijn leven om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. De twintigers willen het kind houden en besluiten te trouwen. Maar dan wel op voorwaarde dat Alexander afrekent met zijn duistere familieverleden. Alexander komt erachter dat hij maar bitter weinig weet over zijn ouders en grootvader.

'Onwijs vette serie over een ander perspectief in de oorlog'

Amber Beishuizen

'Prachtig verhaal en prachtig in beeld gebracht! Een verrijking'

Fleur Luijkx

Volledige uitslag verkiezing VPRO Cinema's Serie van het Jaar

nr.  Serie  punten

1 The Last of Us  23973

2 Succession  16018

3 The Bear  15267

4 Sex Education  8011

5 Beef  6315

6 The Crown  5718

7 Fargo  5590

8 Lupin  5588

9 Happy Valley  4550

10 De stamhouder  3957

11 Black Mirror  3814

12 Loki  3813

13 Ted Lasso  3757

14 Dag & Nacht  3581

15 The Mandalorian  3542

16 Ferry: de serie  3232

17 Oogappels  3154

18 Heartstopper  3134

19 Barry  3059

20 Beckham  3041

21 The Diplomat  3034

22 Gen V  2888

23 Ahsoka  2849

24 Only Murders in the Building  2841

25 Liebes Kind  2839

26 Blackwater  2618

27 The Fall of the House of Usher  2502

28 Somebody Somewhere  2385

29 De droom van de jeugd  2359

30 Slow Horses  2263

31 Fleishman Is in Trouble  2238

32 Cunk on Earth  2195

33 Carmen Curlers  2177

34 Exit  2123

35 1985  2086

36 Dertigers  2022

37 Bodies  2009

38 En helt vanlig familj  1965

39 Queen Charlotte: A Bridgerton Story  1961

40 Our Flag Means Death  1823

41 What We Do in the Shadows  1774

42 One Piece  1705

43 Rick and Morty  1703

44 Top Boy  1650

45 Blue Eye Samurai  1619

46 Daisy Jones & The Six  1595

47 Invincible  1540

48 Outlander  1538

49 Silo  1520

50 All the Light We Cannot See  1482

51 Mocro Maffia  1458

52 You  1351

53 How To with John Wilson  1347

54 Love & Death  1314

55 All Creatures Great and Small  1303

56 Knokke Off  1298

57 Foundation  1281

58 Arcadia  1227

59 Reservation Dogs  1193

60 Anoniem  1156

61 Shadow and Bone  1131

62 The Wheel of Time  1099

63 The Marvelous Mrs. Maisel  1098

64 Shrinking  1095

65 Poker Face  1089

66 Never Have I Ever  1051

67 Painkiller  969

68 The Morning Show  944

69 Das Boot  942

70 Scott Pilgrim Takes Off  939

71 American Horror Story  915

72 Mrs. Davis  904

73 Afterglow  880

74 Sweet Tooth  818

75 The Gilded Age  813

76 Sleepers  741

77 The English  724

78 A Small Light  713

79 Percy Jackson and the Olympians  712

80 The Responder  701

81 The Capture  698

82 Copenhagen Cowboy  695

83 Vikings: Valhalla  694

84 De poli  683

85 Blue Lights  675

86 Top Dog  669

87 The Makanai: Cooking for the Maiko House  655

88 Welcome to Wrexham  654

89 Payback  625

90 Jury Duty  619

91 Fellow Travelers  577

92 A Murder at the End of the World  576

93 The Night Agent  567

94 Lessons in Chemistry  554

95 Redemption  544

96 Santos  518

97 Grace  509

98 Sort Of  498

99 Boiling Point  477

100 The Righteous Gemstones  471

101 Lockwood & Co  462

102 Tour de France: Unchained  460

103 The Continental  453

104 Colin from Accounts  446

105 Hijack  442

106 Cast  439

107 Rundfunk: Duco en Roy  434

108 The Walk-In  409

109 Starstruck  406

110 The Crowded Room  398

111 Swarm  396

112 White House Plumbers  362

113 Rough Diamonds  359

114 Schlafende Hunde  353

115 Julia  352

116 Tore  349

117 The Great  336

118 Who Is Erin Carter?  327

119 Enemy of the People  325

120 The Kingdom  322

121 The Tower  321

122 Een moord kost meer levens  317

123 Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty  314

124 Bardot  306

125 Les combattantes  304

126 The Beauty Queen of Jerusalem  297

127 Monarch: Legacy of Monsters  294

128 Transatlantic  289

129 La legge di Lidia Poët  286

130 Special Ops: Lioness  286

131 I Think You Should Leave with Tim Robinson  281

132 Dead Ringers  277

133 Invasion  276

134 The Outlaws  269

135 Cheaters  266

136 Wolf  265

137 Full Circle  263

138 Trom  261

139 Platonic  256

140 The Lost Flowers of Alice Hart  253

141 Everything Now  243

142 Secret Invasion  242

143 Upload  242

144 Telemarketers  235

145 Eén grote familie  234

146 Les papillons noirs  230

147 Citadel  228

148 The Idol  221

149 Harlan Coben's Shelter  220

150 Waco: American Apocalypse  220

151 Holding  219

152 Drops of God  210

153 Spy/Master  208

154 Rain Dogs  185

155 Everyone But Us  178

156 Madoff: The Monster of Wall Street  168

157 Deadloch  164

158 Headhunters  161

159 Mythic Quest  160

160 Margrete: Queen Of The North  157

161 Extraordinary  150

162 I'm a Virgo  150

163 The Following Events Are Based on a Pack of Lies  147

164 Stonehouse  146

165 The Resort  143

166 30 Coins  140

167 The Forest of the Missing  138

168 Incognito  132

169 Goosebumps  129

170 The Days  126

171 Break Point  126

172 Escaping Twin Flames  114

173 Welcome to Chippendales  112

174 Justified: City Primeval  103

175 The Good Mothers  103

176 The Dark Heart  101

177 Vortex  97

178 The Undeclared War  93

179 Maternal  92

180 The Consultant  92

181 Castaway Diva  90

182 The Full Monty  90

183 Jusqu'ici tout va bien  86

184 Kohrra  86

185 Without Sin  85

186 Moving  82

187 100 Years of Warner Bros  80

188 Strange Planet  79

189 Extrapolations  78

190 Funny Woman  75

191 East New York  70

192 The Power  69

193 Cruel Summer  68

194 The Control Room  66

195 De Club  62

196 En place  62

197 Dear Mama  54

198 High Desert  54

199 The Changeling  53

200 Tiny Beautiful Things  52

201 American Born Chinese  50

202 The Lying Life of Adults  49

203 Survival of the Thickest  49

204 Riches  49

205 Am I Being Unreasonable?  47

206 The Clearing  46

207 The Enfield Poltergeist  46

208 Liaison  44

209 The Rig  40

210 Wilderness  36

211 Tríada  36

212 Hello Tomorrow!  34

213 I Leoni di Sicilia  30

214 The Gallows Pole  30

215 Physical  30

216 City on Fire  29

217 Saint X  29

218 The Other Black Girl  28

219 Savior Complex  24

220 The Buccaneers  22

221 Wrestlers  20

222 Stolen Youth: Inside the Cult at Sarah Lawrence  18

223 En nu ben ik verliefd  18

224 Bupkis  16

225 The Big Door Prize  16

226 Dreaming Whilst Black  13

227 The Horror of Dolores Roach  12

228 The Gold  10

229 First Five  10

230 In the Name of God: A Holy Betrayal  10

231 Swagger  10

232 Best Interests  8

233 The Man Who Played with Fire  6

234 The Super Models  6

235 Sanctuary  4

236 Rise of the Billionaires  2

237 The Endless Night  0

238 Still Up  0

De beste series van de afgelopen jaren

serietips in je mailbox?

elke dinsdag