Met een sterk tweede seizoen bewijst Videoland-serie Sleepers zich opnieuw als een van de betere misdaadseries van eigen bodem.

Hoewel we in Nederland bepaald geen tekort hebben aan misdaadseries, bleek Videoland-serie Sleepers eind 2022 een welkome, eigengereide toevoeging aan het genre. Debuterend showrunner en hoofdrolspeler Robert de Hoog verzamelde een perfecte cast en schreef samen met serieveteraan (en parttime rechercheur) Simon de Waal een intrigerend verhaal over agent Martin Oudkerk (De Hoog). Martin werd als kind van de straat geplukt door een charismatische drugsbaron (Hans Kesting) en uiteindelijk naar de politieschool gestuurd om een dubbelrol te gaan spelen, met één been in de bovenwereld, en het andere stevig in de onderwereld. Maar in het eerste seizoen zagen we al dat die balanceeract behoorlijk uitdagend is, vooral wanneer Martins surrogaatvader wordt geliquideerd en collega-agenten  extra scherp op hem gaan letten. 

Veel klopte aan dat eerste seizoen, al lag het tempo misschien wel érg hoog voor een serie met slechts zes afleveringen. Maar bij de start van het tweede seizoen maakt De Hoog direct duidelijk dat de voet niet van het gaspedaal gaat. Sterker nog: de openingsscène belooft dat het allemaal nog een stuk rauwer en gruwelijker gaat worden, want in die scène zien we een behoorlijk expliciete marteling. Een scène die je maar niet moet kijken tijdens het eten, maar doeltreffend is hij zeker. 

Die openingsscène zet de toon voor een sterk vervolg, waarin snel duidelijk wordt dat Martin nog steeds gevangen zit tussen twee werelden, waarin hij nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Aan de ene kant is daar zijn criminele ‘familie’, met als uithangborden moederfiguur Ans (Lineke Rijxman) en beste vriend Willem (Teun Kuilboer), die niet bepaald staan te juichen bij het idee dat Martin er ‘misschien effe uit moet’. Omdat een Israëlisch drugskartel wacht op een levering, is een ‘korte pauze’ allesbehalve wenselijk. 

Robert de Hoog als Martin Oudkerk in Sleepers

Maar ook in de ‘bovenwereld’ worden er steeds meer vraagtekens gezet bij Martins gedrag. Levenspartner en collega Noura (Sinem Kavus) besluit bijvoorbeeld eens wat dieper in het verleden van haar man te duiken, terwijl ook collega Tarik (Chems Eddine Amar) en rijksrechercheur Judith (Rifka Lodeizen) in toenemende mate onraad ruiken.

Martin verdwaalt daardoor steeds vaker in zijn zelfgecreëerde doolhof, waarin hij vooral bezig is om brandjes te blussen, maar de problemen eigenlijk alleen maar groter maakt. Voor de kijker is dat goed nieuws, omdat Sleepers daarmee opnieuw een ijzersterk seizoen aflevert dat geen seconde verveelt. Ook fijn is dat de serie nog wat meer een eigen smoel heeft gekregen: in de eerste aflevering zitten flink wat intrigerende camerashots, en De Hoog en De Waal bouwen in hun script gelukkig meer ruimte in voor een portie (donkere) humor.

Toch is het sterkste punt van Sleepers nog altijd het voortreffelijke ensemble acteurs, met sterk spel van bewezen veteranen als Lodeizen, Marieke Heebink (als Martins leidinggevende) en Gijs Scholten van Aschat (als gluiperige advocaat). En het zijn opnieuw Rijxman en Kuilboer die de show stelen: Rijxman als heerlijk vileine ‘godmother’ en Kuilboer als een wandelend vat buskruit. Het zijn dit soort doorleefde, heerlijk grootse personages die het tweede seizoen nóg meer schwung geven, en duidelijk maken dat Sleepers een van de beste series van eigen bodem blijft.

Sleepers S2

Wekelijks op vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering van het tweede seizoen van Sleepers op Videoland.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag