Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een hermontage van de derde Godfather-film en een documentaire over Leonard Cohen.

The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone

Francis Ford Coppola was, net als de meeste critici en fans, niet heel gelukkig met het slotstuk van zijn Godfather-trilogie. En dus zette hij in 2020 de schaar erin: hermontage Coda: The Death of Michael Corleone is tien minuten korter, kent onder meer een ander begin en einde en voelt veel meer als een epiloog in plaats van een direct vervolg. Precies zoals de film ooit bedoeld was: voor Coppola en schrijver Mario Puzo vormden The Godfather I en II een afgerond verhaal (dit derde deel kwam er enkel onder druk van Paramount Pictures). De titel is dan ook goed gekozen: een coda is in de muziek een afsluiting van de compositie die na de climax volgt en vaak is opgebouwd uit eerder gebruikte thema’s. Het blijft de minste van de drie films, vooral door Coppola's keuze om zijn eigen dochter Sofia te casten als Maria Corleone, maar The Death of Michael Corleone is zonder meer een flinke verbetering.

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Er zijn weinig popsongs die een twee uur durende docu verdienen, maar Hallelujah van Leonard Cohen is beslist een uitzondering. De Canadees bleef er eindeloos aan sleutelen, begreep hele stukken tekst zelf ook maar half, en nam in 1984 een versie op die zijn platenmaatschappij te beroerd vond om uit te brengen. Niettemin groeide het even aardse als mystieke lied uit tot een veelvuldig gecoverde evergreen, even geschikt voor bruiloft en begrafenis als karaokefeest. De docu zoomt in op ontstaan, ontwikkeling en blijvende impact, en schetst en passant een boeiend portret van Cohen zelf.

Mixed by Erry

Charmante verfilming van het waargebeurde verhaal over Enrico “Erry” Frattasio, die samen met zijn twee broers een heus cassettebandjes-imperium opbouwde waarin ze mixtapes van populaire muziek aan de man brachten in het Napels van de jaren tachtig. Dat gebeurde niet helemaal legaal, maar wetgeving rondom piraterij stond nog in de kinderschoenen, dus groeide de onderneming uit tot een miljoenenbedrijf. De film doet qua opzet denken aan misdaadepossen als The Wolf of Wall Street, waarin ambitieuze maar vooral ook hebberige types fortuinen verdienen over de ruggen van anderen. Toch steekt het ietwat gehaast vertelde Mixed by Erry oppervlakkig af bij zulk vergelijkingsmateriaal: ondanks de vlotte montage en het prima acteerwerk wordt het intrigerende verhaal nooit echt invoelbaar.

Actuele tip: Into the Inferno

Op zondag 18 juni start de grote Werner Herzog-tentoonstelling in Eye Filmmuseum. Een mooie aanleiding om de film te tippen die Herzog in 2016 voor Netflix maakte: Into the Inferno, een hoogst fascinerende, filosofische documentaire over de invloed van vulkanen op de mens en zijn omgeving. Op antropologische wijze onderzoeken Herzog en vulkanoloog Clive Oppenheimer het natuurfenomeen, door de focus te leggen op volkeren en leefgemeenschappen die om de vuurspuwende bergen wonen of hebben gewoond. Zijn hypnotische zoektocht brengt de kijker langs vulkanen in Ethiopië, IJsland en zelfs Noord-Korea, waar de invloed van vulkanisme veel verder reikt dan alleen angst voor de gevaren ervan.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix