Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer Brad Pitt in een intrigerend sciencefiction-drama en een Duitse wraakfilm.

Ad Astra

Astronaut Roy McBride (Brad Pitt) heeft een hartslag die nooit boven de 80 komt. Ook niet – zoals in de adembenemende eerste scène van de film – wanneer hij van een kilometerslange antenne naar de aarde valt. Maar die hartslag is zo laag omdat Roy zich nooit toestaat iets te voelen. Wat hem helpt bij zijn werk, maar heeft geleid tot een leeg en eenzaam leven. Pas wanneer hij zijn dood gewaande vader (ook astronaut) achterna reist naar het einde van het sterrenstelsel, kruipt die hartslag langzaam omhoog. Het indrukwekkende camerawerk in dit intrigerende, introspectieve sf-drama is van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Blood & Gold

Een komische oorlogsfilm waarin wraak wordt genomen op de nazi’s, die in knap georkestreerde actiescènes om zeep worden geholpen. Klinkt bekend? De makers van de Duitse Netflixfilm Blood & Gold maken er geen geheim van dat hun film een duidelijke variatie is op het meesterlijke Inglourious Basterds van Quentin Tarantino. De wrekers in deze film zijn echter geen Amerikanen, maar Duitsers. Een gedeserteerde soldaat en een verweduwde boerin nemen het op tegen een nazi-bataljon, dat onder leiding van een verminkte SS-officier op zoek is naar joods goud. De gemoederen raken nogal verhit en het bloed gutst rijkelijk in deze redelijk voorspelbare, maar ook erg vermakelijke genremix van western, actiekomedie en familiedrama.

Tina

Wat viel er over superster Tina Turner nog te vertellen na de autobiografie I, Tina (1985), de biopic What’s Love Got to Do with It? (1993) en Tina, de musical (2018)? We weten inmiddels toch alles over haar gewelddadige relatie met Ike, de breuk halverwege de jaren zeventig en de wederopstanding als stadionartiest in de jaren tachtig? De documentaire Tina uit 2019, die enkele dagen na Turners overlijden op Netflix verscheen, voegt daar inhoudelijk weinig nieuws aan toe, maar slaagt er wel in om haar veelbewogen levensverhaal invoelbaar te maken. Met de zegen van de diva zelf, die vurig hoopte – zo liet ze meermaals weten – dat dit de allerlaatste keer was dat ze moet terugkeren naar haar vaak pijnlijke verleden.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix