Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een Franse actiethriller en een komisch drama met Mads Mikkelsen.

AKA

Undercoveragent Adam (Alban Lenoir, tevens co-scenarist) infiltreert in een misdaadorganisatie om een terroristische aanslag te voorkomen. Terwijl hij zijn sporen verdient bij zijn criminele baas Victor (overtuigend gespeeld door oud-voetballer Eric Cantona), bouwt Adam een onverwachte band op met het stiefzoontje van de misdadiger, een iel ventje zonder vaderliefde, wat zijn missie in gevaar kan brengen. Deze Franse actiethriller is van Hollywoodformaat en weet op elk gebied te verrassen. AKA zit vol met spectaculaire actiescènes en wisselt die knap af met dramatische momenten, waardoor het nooit het risico loopt de zoveelste dertien-in-een-dozijn actiefilm te worden.

Druk

Komisch drama over kwartet uitgebluste leraren die beginnen aan gewaagd experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. Want een half promille alcohol in je bloed neemt – volgens de Noorse psycholoog Finn Skårderud – remmingen weg, waardoor we leuker en creatiever worden. De eerste resultaten zijn zonder meer bemoedigend, vooral voor leraar geschiedenis Martin (een voortreffelijke Mads Mikkelsen). Maar het blijft niet bij één slok. Al snel worden het er twee, dan drie, en dreigt de film op een somber einde af te stevenen. Maar zover laat de Deense regisseur Thomas Vinterberg (van provocatieve meesterwerkjes als Festen en Jagten) het gelukkig niet komen.

Lees ook ons interview met Mads Mikkelsen: 'Dronken spelen is voor acteurs echt een test'

Touch the Sound: A Sound Journey with Evelyn Glennie

Deze prijswinnende documentaire uit 2004 over de vrijwel geheel dove percussionist Evelyn Glennie kan op verschillende manieren worden ervaren. Alles draait om het geluid voelen in plaats van horen en dat doet Touch the Sound goed, want alle klanken die Evelyn met haar muziekinstrumenten maakt hebben verschillende uitwerkingen. Dat gaat van rustgevend tot overprikkelend en van lachwekkend tot misselijkmakend. Dat is misschien niet voor iedereen een prettige ervaring, maar de percussioniste heeft een indrukwekkende reis achter de rug waardoor je toch geboeid blijft kijken.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix