Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal twee fraaie documentaires en een Italiaanse klassieker.

Echo in the Canyon

In 2015, vijftig jaar na het ontstaan van de ‘California Sound’ van bands als The Byrds en The Beach Boys, nam muzikant Jakob Dylan (zoon van Bob) het initiatief voor een concert en album vol moderne uitvoeringen van klassieke songs uit die periode. Later volgde deze documentaire, waarin opnames van de show en de studiosessies worden aangevuld met commentaar van iconen als Brian Wilson, David Crosby en Michelle Phillips. De verhalen zijn schaamteloos nostalgisch maar vaak ook mooi en verhelderend, en de muzikale reconstructies (van Dylan met collega’s als Beck, Fiona Apple en Cat Power) zijn te gek.

Il posto

Een soort neorealistische tegenhanger van Billy Wilders The Apartment, met een vleugje The Office, deze Italiaanse tragikomedie over een jongeman die uit geldgebrek zijn studie afbreekt om te gaan werken bij een groot, anoniem bedrijf in Milaan. Waar een incidentele ontmoeting met een knappe, vriendelijke medewerkster het enige lichtpuntje vormt. Knap hoe regisseur Olmi (van Gouden Palm-winnaar L'albero degli zoccoli) vastlegt hoe het pietluttige en existentiële op de werkplek samenkomen. Met als hoogte-/dieptepunt een van de meest troosteloze feestscènes uit de cinema. Een favoriet van Martin Scorsese, die bepaalde shots naar eigen zeggen kopieerde in Raging Bull.

Lees ook onze uitgebreide recensie: 'Een soort The Office avant la lettre'

The Volcano: Rescue from Whakaari

Op anderhalf uur varen van het plaatsje Whakatāne, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, steekt de kop van de actieve vulkaan Whakaari boven het water uit. Meestal pruttelt ie wat en is de vulkaan de ideale ‘photo opportunity’, maar op 9 december 2019 komt Whakaari tot uitbarsting. Terwijl er op dat moment tientallen toeristen aanwezig zijn. In deze traditionele (veel plaatje-praatje), maar aangrijpende documentaire keren we aan de hand van interviews met betrokkenen en veel (zelfgeschoten) archiefmateriaal terug naar de ramp. Doordat regisseur Rory Kennedy de nadruk legt op de gemeenschapszin en onverzettelijkheid van de overlevers, is de documentaire – ondanks het zware onderwerp – verrassend inspirerend.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix