Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een documentaire over Bachs Matteüspassie en een thriller op grote hoogte.

Big Mäck: Gangsters and Gold

Als een politieagent in 1992 beelden van een bankoverval in Zuid-Duitsland ziet herkent hij de dader direct: de gewapende man is dik en groot, dat moet wel Donald Stellwag zijn. In de daaropvolgende rechtszaak blijkt er verder weinig bewijs te zijn, maar toch wordt Stellwag veroordeeld. Acht jaar later komt hij vrij en blijkt hij al snel toch onschuldig te zijn. Eerherstel volgt, maar enkele jaren later wordt hij opnieuw in verband gebracht met een gewapende overval. Hoe kan het dat iemand twee keer in zo’n situatie belandt? Deze fascinerende documentaire vertelt Stellwags wonderlijke levensverhaal op nogal warrige wijze, maar daardoor blijf je als kijker wel voortdurend gissen naar wie ‘Big Mäck’ daadwerkelijk is: een pathologische leugenaar of een onfortuinlijke sjacheraar?

Erbarme dich - Matthäus Passion Stories

Christus is in kerkdiensten, films, muziek en literatuur ontelbare keren gestorven, maar nooit zo schitterend en dramatisch begeleid als in Bachs Matteüspassie. Ramón Gieling laat in Erbarme Dich zien waarom dat stuk zo belangrijk is. Aan het woord komen onder meer operaregisseur Peter Sellars en schrijfster Anna Enquist. Helaas worden hun verhalen soms begeleid door beelden die, zelfs als je Bachs tekst kent, nogal vergezocht lijken (raketbeschietingen in Irak), of juist veel te expliciet (twee boksers die elkaar toetakelen). Wat echter overheerst is het besef dat de Matteüs over de jaren heel veel mensen troost heeft gebracht.

Fall

In dit overlevingsdrama wordt Becky een jaar na een traumatische klimervaring door een vriendin overgehaald om een oude, verlaten radiotoren van 600 meter hoog te beklimmen. Zo’n toren waarvan de schroeven loshangen en je meer roest ziet dan staal. Menig mens zou gelijk omdraaien en ook Becky twijfelt eventjes. Niet geheel onterecht, want eenmaal boven breekt de ladder af en zitten de vriendinnen vast; zonder bereik, zonder eten en drinken en zonder dat iemand weet waar ze zijn. De clichés stapelen zich op, maar toch weet Fall ook te verrassen en de indrukwekkende hoogte waarop de klimmers zich bevinden is prachtig in beeld gebracht. Kijkers met hoogtevrees zijn dus gewaarschuwd.

An Inspector Calls

Verfilming van het gelijknamige en vaak bewerkte toneelstuk van de Engelse schrijver J.B. Priestley uit 1945. Een politie-inspecteur (Alastair Sim) onderzoekt de mysterieuze dood van een jonge vrouw en ondervraagt daarbij de welgestelde familie Birling, waarvan ieder lid iets te maken lijkt te hebben met de moord. Naast een knap geacteerde en redelijk onvoorspelbare whodunnit, vormt An Inspector Calls vooral een mooi sociaal commentaar op de hypocrisie van de elite in Victoriaans Engeland; het verhaal speelt zich af in 1912, maar ook vandaag de dag misstaat de treffende maatschappijkritiek niet. Regisseur Guy Hamilton is vooral bekend van zijn James Bond-films uit de jaren zeventig.

Kill Boksoon

In een alternatief Zuid-Korea is doden een lucratieve business geworden. Huurmoordenaar en alleenstaande moeder Gil Bok-soon (Secret Sunshine-actrice Jeon Do-yeon) werkt in dienst van moordenaarsbedrijf MK, en is de beste in het vak. Het opvoeden van haar dochter, die geen idee heeft van haar moeders moordklussen, gaat haar echter minder goed af. Tussen het doden en vechten door probeert ze hun onderlinge band te versterken. Een knap gemaakte genrefilm, met technisch hoogstaande actiesequenties, kleurrijke personages en een originele mix van drama en stunts. Wel is Kill Boksoon redelijk voorspelbaar en wat aan de lange kant.

Lees ook onze uitgebreide recensie: 'De gewiekste killer Bok-soon vindt het huiselijk leven maar lastig'

Laatste kans: The Hurt Locker

Nog maar tot en met 14 april te zien op Netflix: oorlogsdrama The Hurt Locker, dat op nummer 45 staat in onze lijst de vijftig beste films op Netflix. Jeremy Renner speelt de hoofdrol als Staff Sgt. James, het nieuwste lid van een explosievenopruimingsdienst in Irak. Hij is erg goed in zijn vak, maar hij neemt veel risico's. Het lijkt zelfs of hij van de spanning houdt. Zijn collega's zweten intussen peentjes: ze hebben al heel wat collega's verloren aan in elkaar geknutselde bommen. Uitmuntende oorlogsfilm, zinderend spannend, realistisch en aangrijpend. Geweldig spel van de hele cast. De altijd interessante regisseur Kathryn Bigelow verfilmde een messcherp scenario van Mark Boal, die een tijdlang meeliep met een vergelijkbaar team in Bagdad. Oscars voor onder andere film, regie en script.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix