Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer twee fraaie drama's uit Japan en Italië.

Call Me Chihiro

Ex-prostituee met een hart van goud Chihiro (mooie rol van Kasumi Arimura) werkt overdag in een bentowinkel, slentert ’s nachts over straat en in haar vrije uren ontfermt ze zich over kinderen die door hun ouders verwaarloosd worden. Ze oogt gelukkig, maar schijn bedriegt. ‘Het lijkt alsof ze van binnen leeg is, als een geest.’ Ingetogen drama dat nogal traag op gang komt, vooral omdat eerst een hele rits personages geïntroduceerd moet worden, maar uiteindelijk overtuigt de film door de humane, subtiele blik waarmee regisseur Rikiya Imaizumi naar al die andere verloren zielen kijkt.

Io la conosceve bene

Deels uit goedhartigheid, deels uit gedachteloos opportunisme vervult een jonge manicure (fraaie hoofdrol van de pas 19-jarige Stefania Sandrelli) de object-rol die de mannenmaatschappij van haar verwacht en brengt het zo zelfs tot een carrière als filmster. Een schrijver raakt door de leegheid van haar bestaan geïntrigeerd en merkt dat ieder van haar vroegere contacten een ander beeld van haar heeft en dat niemand haar echt kent. Intrigerende en gevoelige tragikomedie waarvoor Ettore Scola het scenario schreef.

The Gentlemen

Misdaadkomedie rond allerhande heisa in het Londense criminele circuit nadat de grootste marihuanaproducent bekend maakt dat hij zijn imperium wil verkopen. Wat de inhoud beter dekt is dat het schrijfwerk en de regie werd gedaan door Guy Ritchie, en welhaast iedere scène wasemt de geest van Ritchie's uitstekende Snatch (2000). Dat betekent: complexe en tegelijkertijd ontzettend speelse verhaallijnen, personages en teksten. Met topacteurs die nauwelijks kunnen verbergen hoe ze genieten van de dialogen die Ritchie heeft verzonnen.

Laatste kans: Hacksaw Ridge

Nog maar te zien tot 31 maart: Hacksaw Ridge, over het waargebeurde verhaal van Desmond Doss (een overtuigende Andrew Garfield), die tijdens WO II in het Amerikaanse leger wil dienen als hospik - zonder wapen, want hij is vanuit zijn geloofsovertuiging pacifist. Aanvankelijk is Doss het pispaaltje van zijn ploeg, maar tijdens de slag om Okinawa ontpopt hij zich als eersteklas held. Regisseur Mel Gibson strooit lustig met clichés, melodrama en gruwelijkheden, maar vertelt absoluut meeslepend.

Terug van weggeweest: The Breakfast Club

Vijf nogal van elkaar verschillende pubers, die elkaar niet kennen, zitten op zaterdag in een afgesloten ruimte van de school hun straf uit. Ze leggen hun ziel bloot en ontdekken dat ze meer gemeenschappelijke problemen hebben dan ze ooit vermoed hadden. Deze humoristische adolescentenfilm van John Hughes kwam uit in een jaar van overvloed aan tienerrolprenten, maar stak daar met kop en schouders bovenuit, door zijn aangrijpende en scherp geobserveerde situaties.

Meer film- en serietips voor Netflix