Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een biopic over Harriet Tubman en een komische horrorfilm.

Harriet

Ze leeft in slavernij, en besluit te vluchten. Actrice-regisseuse Kasi Lemmons maakte een spannende biopic over Harriet Tubman, die rond 1850 vanuit het Amerikaanse Zuiden naar het Noorden ontsnapte en middels de Underground Railroad tientallen anderen hielp hetzelfde te doen. Haar scenario is misschien wat standaard, maar Lemmons maakt in een mooi vormgegeven drama uitstekend gebruik van haar ijzersterke cast. Cynthia Erivo, beloond met een Oscarnominatie, is een hartveroverend onverschrokken heldin die regelmatig visioenen heeft. En zangeres Janelle Monáe heeft een fijne bijrol als een assertieve, behulpzame noorderling.

Place Vendôme

Catherine Deneuve speelt een melancholieke en alcoholistische grande dame die na de zelfmoord van haar echtgenoot zeven ruwe diamanten aan de man probeert te brengen. In mooie lange scènes probeert ze de verdachte herkomst van de stenen te achterhalen, en komt ze gaandeweg meer te weten over de levenswandel van haar man en vooral ook over zichzelf. Regisseuse Nicole Garcia confronteert haar personages met de schimmige diamanthandel om - zoals ze het zelf formuleerde - 'de effecten te meten van fantasieën en leugens op het leven van alledag'. Deneuve kreeg in Venetië de prijs voor de beste vrouwelijke acteerprestatie.

We Have a Ghost

In deze mix van Ghostbusters en Haunted Mansion verhuist de familie Presley na de zoveelste mislukte carrièremove van vader Frank naar een vervallen, bijna gratis, Victoriaans vrijstaand huis. De lage vraagprijs roept wat vragen op, maar alles valt op z’n plek wanneer zoon Kevin een geest op zolder vindt. Anno 2023 is de eerste gedachte om alles maar te filmen en het filmpje van Ernest de geest (gespeeld door David Harbour) gaat al snel viral. Terwijl de familie een ware social media hype wordt, probeert Kevin uit te zoeken waarom Ernest juist op hun zolder spookt. We Have a Ghost is een vermakelijke horrorkomedie die moeiteloos zwaardere thema’s combineert met humor, maar is hier en daar wel wat flauw en voorspelbaar.

Laatste kans: A Quiet Place

Deze horrorfilm, die vorige week nog op plek 19 in onze Netflix top 50 belandde, wordt op maandag 6 maart verwijderd. A Quiet Place speelt zich af in een post-apocalyptisch Amerika waar monsters rondlopen die niet kunnen zien maar des te beter horen. Het is dus zaak om continu doodstil te blijven. We volgen een gezin (pa en ma worden gespeeld door regisseur John Krasinski en zijn echtgenote Emily Blunt) dat zich voor de monsters schuilhoudt op een boerderij. Verwacht verder niet te veel uitleg of diepere lagen, alleen een razend spannende kijk- en luisterervaring, met echo's van de betere films van M. Night Shyamalan.

Terug van weggeweest: Scent of a Woman

Uiterst geslaagde remake van Parfumo di donna (1974) met Al Pacino als de verbitterde blinde ex-kolonel die met het ongelukkige studentje Charlie (Chris O'Donnell) de geneugten des levens (vrouwen) najaagt in New York. De moraal van deze in wijze levenslessen gedompelde film mag dan belegen wezen, de weg er naartoe wordt door het psychologische script, door regisseur Martin Brest (Midnight Run) en door de acteurs intelligent gewezen. De beweegruimte die Pacino kreeg pakte hij met beide handen aan, om met zijn trademark-donderspeeches eindelijk een Oscar voor beste acteur op te eisen.

Meer film- en serietips voor Netflix