Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een veelvuldig bekroond drama van Jane Campion en een actiefilm met Brad Pitt.

An Angel at My Table

Tragische odyssee van een kind, later een adolescente en een onzekere jonge vrouw, die het mysterie van het leven, de macht van de taal, de vertelkunst, de liefde en het verborgene van de seksualiteit leert kennen. Haar jonge leven wordt diep getekend door de epilepsie-aanvallen van haar broer en de verdrinking van haar oudere zus en een foutieve diagnose, waardoor ze acht jaar in een psychiatrische inrichting verblijft. Naar de drie autobiografieën van Janet Frame, die wellicht de beroemdste schrijfster en dichteres van haar eigen land is. Oorspronkelijk een driedelige miniserie voor de Nieuw-Zeelandse tv, later een bioscoopfilm die zelfs geselecteerd werd voor competitie op het filmfestival van Venetië. Verbazingwekkende film van Jane Campion (The Piano), winnaar van talloze prijzen.

Bullet Train

In een hogesnelheidstrein van Tokyo naar Kyoto (de ‘bullet train’ uit de titel), blijkt bont gezelschap internationale huurmoordenaars te zitten. En al duurt het even voordat de kijker doorheeft waarom juist dit gezelschap in de trein zit, het is al snel duidelijk dat ze niet allemaal levend het eindstation zullen halen. Minder dan de vorige actiefilms van regisseur David Leitch (Deadpool 2 en Atomic Blonde), maar wat deze amusant-onnozele film te kort komt aan logica en geloofwaardigheid, wordt weer ruimschoots goedgemaakt door het hoge tempo en de originele manieren waarop sommige huurmoordenaars aan hun eind komen.

Pamela, A Love Story

Pamela Anderson is het zat om op 55-jarige leeftijd nog altijd neergezet te worden als blonde bimbo en neemt in deze documentaire eindelijk het heft in handen. Een kleine twee uur lang vertelt ze openhartig over haar jeugd in Canada, over de oppasser die haar misbruikte en de oudere man die haar verkrachtte, over haar gelukkige eerste jaren als Playmate, haar doorbraakrol in Baywatch en haar relaties met rocksterren en drugsverslaafde pokerspelers. En natuurlijk komt ook de beruchte sekstape aan bod: een traumatische gebeurtenis waarvan de wonden nog altijd niet geheel zijn, zo blijkt als de tv-serie Pam & Tommy (2022) wordt gelanceerd. Pamela, A Love Story oogt geregeld nogal gekunsteld en had gerust een half uur korter mogen zijn, maar op de meest intieme en persoonlijke momenten is het een fascinerend portret van een hopeloze romanticus.

Terug van weggeweest: Red Riding-trilogie

Het Britse Channel 4 liet in 2009 de Red Riding-misdaadtetralogie van David Pearce verfilmen, verpakt als drie uitmuntende televisiefilms. Het verhaal start in 1974 als Yorkshire Post-reporter Eddie Dunford (Andrew Garfield) zich vastbijt in de moord op een klein meisje. Hij legt al snel het verband met twee soortgelijke kinderverdwijningen van jaren eerder. Tegenwerking van politie neemt exponentieel toe wanneer Eddies speurneus hem dieper in de beerputmaterie doet belanden. Wat klinkt als de lopendebandplot voor een doorsnee mystery, is gebaseerd op feiten. Behalve lugubere thriller is deze tv-productie tevens een grimmig tijdsbeeld van een Noord-Engelse industriestreek vol sociale en andere misère.

Ook de moeite waard: twee Oscarkanshebbers

Meer film- en serietips voor Netflix