Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een Noorse oorlogsfilm en een komedie met Jonah Hill en Eddie Murphy.

Jungleland

Bokser Walter 'Lion' Kaminski (Jack O'Connell) heeft veel talent, maar vecht nu alleen nog wedstrijden op het bloederige laagste niveau, zonder handschoenen. Zijn broer en manager Stanley (Charlie Hunnam) heeft een beter, zeer lucratief gevecht voor hem geregeld, maar dan moeten ze wel de jonge vrouw Sky dwars door de VS meenemen en afleveren bij een gangster. Walter krijgt onderweg last van zijn geweten. Stevige, sfeervolle, maar niet erg originele roadmovie. Wél goed gespeeld, door Jessica Barden als Sky en vooral door Hunnam als de onbetrouwbare maar niet echt onsympathieke loser Stanley.

Narvik

Een boeiend en voor niet iedereen bekend verhaal over de Slag bij Narvik, waarin een klein Noors dorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Hitlers eerste nederlaag zorgde. In een adembenemende winterse setting proberen de Noren in april 1940 weerstand te bieden tegen de Duitsers, die de neutraliteit van Noorwegen met een smoes aan hun laars lappen. Narvik is een vermakelijk historisch drama, al lijdt de film wel onder de vele tijdsprongen en focust het zich iets te veel op het huwelijk van de hoofdpersonages. Verwacht dan ook geen bombastische oorlogsfilm, van de slag is maar weinig te zien.

You People

Ongemakskomedie van Kenya Barris (Black-ish) over kersvers liefdespaar Ezra (Jonah Hill) en Amira (Lauren London). Ezra en zijn Joodse ouders (Louis-Dreyfus en Duchovny) slaan echter dusdanig door in hun goedbedoelde politieke correctheid, dat een botsing met de Afro-Amerikaanse ouders van Amira (Eddie Murphy en Nia Long) onvermijdelijk is. Vlot gemaakte cultuurclash die uiteindelijk iets te zwaar leunt op raciaal ongemak, en véél te lang is om consistent grappig te zijn. De voornaamste attractie is de cast: Murphy speelt het voor zijn doen hilarisch serieus, en Julia Louis-Dreyfus stelt nooit teleur. Geen comedyklassieker in wording, wel vermakelijk en bij vlagen scherp.

Zeven Oscargenomineerde films op Netflix

Afgelopen dinsdag werden de genomineerden voor de 95ste Academy Awards bekend gemaakt. Behoorlijk verrassend waren onder meer de talloze nominaties voor de Duitse Netflix-oorlogsfilm All Quiet on the Western Front (originele titel: Im Westen nichts Neues). Bekijk hieronder welke Oscargenomineerde films allemaal op Netflix te zien zijn.

All Quiet on the Western Front (9 nominaties, o.a. voor beste film)
Bardo (1 nominatie, voor beste cinematografie)
Blonde (1 nominatie, voor beste vrouwelijke hoofdrol)
Glass Onion: A Knives Out Mystery (1 nominatie, voor beste scenario)
Guillermo del Toro's Pinocchio (1 nominatie, voor beste animatiefilm)
RRR (1 nominatie, voor beste originele nummer)
The Sea Beast/Het zeebeest (1 nominatie, voor beste animatiefilm)

Meer film- en serietips voor Netflix