Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een vermakelijke film over een beroepsoplichter en een drama uit Mexico.

The Mustang

‘Wil je een paard beheersen, dan moet je eerst jezelf beheersen.’ Roman zit in een gevangenis in Nevada, met een duister, gewelddadig verleden achter zich. Hij krijgt de kans mee te doen aan een rehabilitatieprogramma met wilde paarden. Onder leiding van trainer Myles (Bruce Dern) waagt Roman zich aan contact met een zeer koppige mustang. De Franse actrice-regisseuse Laure de Clermont-Tonnerre heeft niet alleen goed oog voor een ruig, stoffig landschap, ze bouwt ook mooi intieme scènes op tussen de man in oranje overall (een uitstekende Matthias Schoenaerts) en zijn zwangere dochter (Gideon Adlon).

Noise (Ruido)

In het indrukwekkende Noise (originele titel: Ruido) van de Mexicaanse regisseur Natalia Beristain zoekt moeder Julia (Julieta Egurrola, in een krachtige hoofdrol) naar haar vermiste dochter Ger. Omdat de lakse politie de zaak al maandenlang niet serieus neemt, gaat Julia zelf op onderzoek uit, met gevaar voor eigen leven. Ze ontmoet journalist Abril (Teresa Ruiz) die haar bijstaat. Samen duiken ze steeds dieper in de duistere onderwereld van Mexico. Beristain maakte een bijtende, documentaire-achtige aanklacht tegen de corruptie in haar thuisland, tegen de vele onopgeloste zaken rondom vermiste personen en de problematiek rondom vrouwenhaat. Ietwat langdradig opgediend, maar hoe dan ook een urgente vertelling, die met name tijdens het onstuimige slot imponeert.

Rogue Agent

Robert Freegard (James Norton) doet zich voor als MI5-agent. Menig vrouw (en één man) valt voor deze praatjes, want dat is een stuk spannender dan het normale leven. Hij geeft ze geheime missies, de belofte op een baan als geheim agent en troggelt op slinkse wijze geld van ze af. Ook advocate Alice (Gemma Arterton) kan zijn charmes in eerste instantie niet weerstaan, maar ziet al gauw dat er iets niet klopt en is erop gebrand hem ten val te brengen. Vermakelijke vertelling over het leven van een beroepsoplichter, waarbij je je geregeld afvraagt: ‘Misschien is hij toch echt een geheim agent?’

Terug van weggeweest: The Pledge

In het winterse landschap van Nevada wordt het gruwelijk verminkte, levenloze lichaam gevonden van een jong meisje. Rechercheur Jerry Black, slechts zes uur verwijderd van zijn pensionering, vertelt het vreselijke nieuws aan de ouders, en doet ze de plechtige belofte dat hij de dader zal vinden. Verfilming van de roman Das Versprechen van Friedrich Dürrenmatt, een zwartgallige aanvulling op Dürrenmatts scenario voor de klassieke misdaadfilm Es geschah am hellichten Tag (1958). Regisseur Sean Penn zet de kijker regelmatig bekwaam op het verkeerde been, Jack Nicholson is in topvorm.

Meer film- en serietips voor Netflix