Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder een satirisch moordmysterie en een muzikale verfilming van Roald Dahls Matilda.

Glass Onion: A Knives Out Mystery

In dit vervolg op het succesvolle moordmysterie Knives Out (2019, ook te zien op Netflix) is detective Benoit Blanc (Daniel Craig) het enige terugkerende personage. Wanneer hij wordt uitgenodigd voor een potje levend Cluedo op het Griekse privé-eiland van een pretentieuze miljardair (Edward Norton), blijkt er al snel een echte moordenaar rond te lopen. Regisseur/scenarist Rian Johnson voert weer een bonte groep aanstellers op als potentiële daders, maar dankzij het scherpe, satirische script en goed gedoseerde spel wordt de toon nooit al te kluchtig. En dat de ingenieuze plot soms wat uit de bocht vliegt, zit het kijkplezier nauwelijks in de weg. Heerlijk amusement.

Lees ook: 'Speurneus Benoit Blanc gaan we geheid nog vaak terugzien'

Matilda the Musical (vanaf 25 december op Netflix)

Roald Dahls roman over een briljant meisje met magische krachten werd in 1996 al met verve verfilmd door Danny DeVito. Deze kleurrijke en fantasievolle nieuwe versie is gebaseerd op de gelijknamige Britse toneelproductie uit 2011. Op zijn best is de film als alle remmen worden losgegooid, tijdens extravagante dans- en droomscènes vol kinderlijke verbeeldingskracht. Minder geslaagd zijn de scènes tussen Matilda en haar verschrikkelijke ouders, vooral vanwege de behoorlijk saaie liedjes. Emma Thompson steelt geregeld de show als de diabolische schooldirectrice Agatha Trunchbull, maar ook Lashana Lynch (No Time to Die) is formidabel als de zachtaardige Miss Honey.

Matilda (1996) is ook te zien op Netflix

The Souvenir

Semi-autobiografische speelfilm over de onmogelijke liefde van de 24-jarige Britse upperclass-filmstudente Julie (debuut van Tilda Swintons dochter Honor) en haar mysterieuze ‘man van de wereld’ Anthony, die een heroïnejunk blijkt. Een delicate vertelling, die zich afvraagt wat waarheid is: sociaal-realisme met alle doodsaaie momenten van dien, of een gedramatiseerde versie van de werkelijkheid? De film laveert daartussen, in een wel erg modieus gemodelleerde versie van de jaren tachtig, die ook nog verwijst naar nouvelle vague en mumblecore. Uitgeroepen tot beste niet-Amerikaanse speelfilm op Sundance. 

Regisseur Joanna Hogg maakte twee jaar later The Souvenir: Part II, maar die staat helaas (nog) niet op Netflix

Bonustip: Shaun het schaap: Kerstavonturen

Ideaal om tijdens de feestdagen met de hele familie te bekijken: de dertig minuten durende klei-animatiefilm Shaun het schaap: Kerstavonturen (originele titel: The Flight before Christmas), uit de koker van de befaamde Britse Aardman-animatiestudio. Shaun het schaap debuteerde in de met een Oscar bekroonde Wallace & Gromit-productie A Close Shave (1995), kreeg in 2015 zijn eigen film en mag nu opdraven in een geestig, verrassend, ontroerend en vindingrijk avontuur waar werkelijk iedereen, van jong tot oud, plezier aan zal beleven. Inclusief hartverwarmende kerstboodschap, natuurlijk.

Meer film- en serietips voor Netflix