Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een komisch moordmysterie van Rian Johnson en een documentaire van Jonah Hill.

Knives Out

Dat de Agatha Christie-formule nog niet compleet is uitgemolken bewees regisseur/scenarist Rian Johnson (Looper, Star Wars VIII) met dit vernuftige moordmysterie dat de regels van het genre tegelijkertijd eert, bespot en binnenstebuiten keert. Christopher Plummer speelt een succesvolle thrillerschrijver die zijn 85ste verjaardag viert in zijn landhuis, omringd door familie, en de daaropvolgende nacht niet overleeft. Aan excentrieke speurneus Daniel Craig de taak om uit te zoeken ‘whodunnit’. Slim geschreven maar aangenaam pretentieloos topvermaak, waar het bonte acteursensemble duidelijk met veel lol aan heeft gewerkt.

Opvolger Glass Onion: A Knives Out Mystery verschijnt op 23 december op Netflix

Colette

Biopic over het eerste huwelijk van de Franse schrijver Colette (Keira Knightley) en de periode (begin twintigste eeuw) waarin ze haar sterk autobiografische, onder jonge vrouwen razend populaire Claudine-serie schreef: over een plattelandsmeisje dat naar Parijs trekt en daar in literaire, artistieke kringen belandt. Onderhoudende, sterk emancipatoir getinte kostuumfilm over een getalenteerde jonge schrijver die uit de schaduw van haar bekende, oudere echtgenoot stapt om zich te ontplooien tot een onafhankelijke, vrijgevochten vrouw met een eigen identiteit.

Stutz

Acteur Jonah Hill (SuperbadMoneyball) liet in 2022 weten dat hij geen promotie meer zou doen voor zijn films, omdat hij dat psychisch niet meer aan zou kunnen. Het besluit kwam voort uit zijn therapiesessies met de beroemde psychiater Phil Stutz. Deze Netflixdocu is een eerbetoon aan Stutz, waarin Hill de rollen omdraait: nu mag de patiënt de therapeut eens ondervragen. Stutz deelt zijn (niet baanbrekende, wel lekker praktische) zelfhulplessen en wijdt uit over persoonlijke ervaringen. Intussen is Hill ook open over zichzelf – want ja, kwetsbaarheid is essentieel. Tikje warrige, maar ook sympathieke en bij vlagen inspirerende film.

Terug van weggeweest: The Godfather I en II

Twee van de drie Godfather-films zijn terug op Netflix (het slotdeel ontbreekt vreemd genoeg). Eerder dit jaar schreven we een uitgebreid verhaal over de totstandkoming van de eerste film, naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum. The Godfather ging op 14 maart 1972 in première en vooraf dacht vrijwel iedereen dat de geplaagde productie een enorme flop zou worden. Maar het liep anders.

Meer film- en serietips voor Netflix